Yhden palstan samppanjoiden suosio sen kun kasvaa. Philipponnat’n Clos des Goisses oli niistä ihka ensimmäinen. Grand Champagneen tähtivieraaksi saapuva Charles Philipponnat kertoo meille mielipiteensä trendistä. Charlesin master classeissa pääset oppimaan aiheesta lisää!

GCH2017-Master-Charles-Philipponnat

Miksi yhden kasvupaikan samppanjat ovat nyt niin kovassa nosteessa?

Kuluttajat ovat entistä paremmin tietoisia samppanjasta ja ymmärtävät että samppanja ei ole pelkästään kuplia ja markkinointia vaan parhaimmillaan erittäin hieno viini. Siksi, kuten muidenkin merkittävien laatuviinien kohdalla, on tärkeä kiinnittää huomiota terroiriin. Yhden palstan samppanjat ovat tämän trendin keihäänkärki ja niitä on helpompi ymmärtää kuin monisyisempiä (muttei yhtään huonompia) sekoitesamppanjoita. Yhden palstan samppanjat eivät kuitenkaan ole yhdestä puusta veistettyjä. On erilaisia palstoja ja enemmän tai vähemmän lahjakkaita viininviljelijöitä ja –tekijöitä. Siten pelkään että jatkossa näemme enemmän ja enemmän epäkiinnostavia palstasamppanjoita. Ottaa aikaa tunnistaa todella hyvät kasvupaikat ja tekijät, kuten Burgundissa.

Mikä on ollut Clos des Goisses’n rooli tämän trendin luomisessa?

Se on ensimmäinen tunnettu palstasamppanja, jonka Bouchén perhe Mareuilista teki (Philipponnatin serkkuja) viime vuosisadan alussa. Ja sitten vuodesta 1935 Pierre Philipponnat jatkoi perinnettä vaikean lama-aikaa ja phylloxeraa seuranneen kauden jälkeen.

Minkälainen markkina terroir-samppanjoille on olemassa?

Tällä hetkellä trendi rajoittuu eksperttiostajiin: viinikonossööreihin ja huippusommeliereihin. Hyvin harvat samppanjat ovat keräilyviinejä kuten huippu-Bordeauxit tai DRC. Mutta joillakin samppanjoillakin on harvinaisuutensa ja ikääntymispotentiaalinsa puolesta mahdollisuuksia samaan jonain päivänä.

IMG_4286

Vuonna 2016 lanseerasitte uuden palstasamppanjan Clos des Goissesin ytimestä. Miksi päätitte tehdä Les Cintresin?

Viinikriitikko Michel Bettane yritti vakuuttaa minua tekemään punaviinin Clos des Goissesilta mutta pidin samppanjan tekemistä järkevämpänä. Teemme Les Cintresin vain silloin kuin voimme ottaa pienen osuuden pois Clos des Goissesin sekoituksesta heikentämättä sen laatua.

Essi Avellan MW

 

Charles Philipponnat’n master classit Grand Champagnessa:

Charles Philipponnat: The Philipponnat style based on Pinot Noir

To 11.05.2017 klo 16.30-17.30

Luennoitsija: Charles Philipponat, Johtaja, Champagne Philipponnat
Hinta: 50 €
Lisätiedot: Luento pidetään englanniksi

Philipponnat on on talo aivan Champagnen sydämessä, Mareuil-sur-Aÿn Pinot Noiristaan tunnustetussa kylässä. Siten Philipponnat’sta on kehittynyt aikojen saatossa Pinot Noir -spesialisti, ja viinihistoriaahan talolla riittää alueella yli 500 vuoden ajalta! Tänään Philipponnat tarjoaa upeita, ilmeikkäitä, kasvupaikkaansa ilmentäviä Pinot Noir -vetoisia viinejä, joissa kuohuva luonne on sivuseikka. Master Classissa Charles Philipponnat esittelee samppanjarepertuaarinsa lisäksi kuriositeettinä myös punaviininsä Coteaux Champenois Rougen.

Tastingissa maistamme:

  • Philipponnat Royale Réserve Non-Dosé
  • Philipponnat Blanc de Noirs 2009
  • Philipponnat Cuvée 1522 2007
  • Philipponnat Coteaux Champenois Rouge 2012

Charles Philipponnat: Blend vs Terroir approach at Philipponnat

Pe 12.05.2017 klo 16.30-17.30

Luennoitsija: Charles Philipponat, Johtaja, Champagne Philipponnat
Hinta: 50 €
Lisätiedot: Luento pidetään englanniksi

Philipponnat on terroir-lähtöisyydestään ja sielukkaista, gastronomisista samppanjoistaan tunnettu talo, jolla on samppanjan ystävien piirissä kulttimaine. Philipponnatn kohderyhmää ovat viinintuntijat ja huippugastronomian kenttä globaalisti. Talo tunnetaan ennen muuta sen majesteettisesta palstasamppanjasta Clos des Goissessta. Mutta Charles Philipponnatn johdossa talon laatua on kyetty entuudestaan nostamaan lanseeraten samalla lukuisia uusia kiehtovia samppanjoita. Talo tarjoaakin ennen muuta upeita, ilmeikkäitä, kasvupaikkaansa ilmentäviä viinejä, joissa kuohuva luonne on sivuseikka.

Logo_Phillipponat