Tähtivieras: Jean-Baptiste Lécaillon, mies Louis Roederer Cristalin takana

Jo vilaus aristokraattiselta näyttävästä kullanhohteisesta Louis Roederer Cristal -pullosta välittää monta mielikuvaa. Legendaarinen Cristal räätälöitiin alunperin vuonna 1876 Venäjän tsaari Aleksanteri II makuun ja sittemmin Cristalista on tullut eleganssin, glamourin ja ylellisyyden symboli. Mutta tuokio kellarimestari Jean-Baptiste Lécaillonin kanssa paljastaa kuinka paljon muutakin Cristal on.

‘Cristalin kohdalla etsimme täydellistä balanssia ja hienostuneisuutta’, sanoo vuodesta 1999 Louis Roedererin viininteosta vastannut Jean-Baptiste Lécaillon. Roederer on eleganssin mestari ja Cristal onkin voittanut maailman parhaan kuohuviinin tittelin kolmesti peräjälkeen Champagne and Sparkling Wine World Championshipseissa (2014, 2015 ja 2016).

Karismaattinen Jean-Baptiste Lécaillon on mies Cristalin täydellisyyteen tähtäävän viininvalmistuksen takana. Mutta kun puhumme viininvalmistuksesta hänen kanssaan, puhumme oikeastaan viininviljelystä. Lécaillon ymmärsi aikaisessa vaiheessa että uuden vuosituhannen enologia tulisi tapahtumaan tarhoilla. ‘Kun minulle tarjottiin kellarimestarin pestiä minulla oli vain yksi ehto; minun olisi vastattava myös viinitarhoista.’

Tänään viininviljely ja valmistus kulkevat Roedererillä käsi kädessä. Tuskin kukaan on tehnyt Champagnessa enemmän töitä viininviljelyn ymmärtämiseksi ja kehittämiseksi. Mutta on Lécaillonilla toki ihanteellinen pelikenttäkin talon 240 hehtaarissa tarhoja huippupaikoilla. Lécaillonin käsissä Louis Roedereristä on kasvanut samppanjan biodynaamisen viljelyn johtotähti. ‘Haluamme tietyiltä osin palata takaisin samppanjan kulta-aikaan, vuosiin 1945-1969. Emme nostalgiasyistä vaan laatusyistä.’

Syntyperältään champagnelainen, Jean-Baptisten perhe oli kuitenkin samppanjan sijaan olutalalla. ‘Olen ollut kuplien ympäröimänä koko ikäni mutta todellinen kutsu viinimaailmaan tuli koulun retkellä Burgundin Domaine Dujacille kurssikaverini Olivier Krugin kanssa.’ Seuraten uutta intohimoaan Lécaillon opiskeli viininviljelyä ja –valmistusta Montpellierissa. Roedererin johtaja Jean-Claude Rouzaud poimi hänet suoraan viinikoulun penkiltä ja lähetti Roederer Estatelle Kaliforniaan. ‘Olin onnekas että minut valittiin ja Jean-Claudesta tuli tärkeä mentori minulle,’ hän kehuu yritystä ja sen omistajaperhettä.

Tom Stevenson ja Essi Avellan ojentavat Lécaillonille Roedererin lukuisat palkinnot vuoden 2016 CSWWC -kilpailuissa.

Älykäs, nopea ja jatkuvaan kehittymiseen pyrkivä Jean-Baptiste elää viinistä. ‘Luen jatkuvasti viineistä ja viinien historiasta’. Epäilemättä intohimon lisäksi myös lahjakkuus ja dynaaminen luonne ovat nostaneet hänet tälle huippupaikalle, vastaamaan kaikkien Roedererin viinitilojen tuotannosta Champagnesta, Bordeaux’hon, Kaliforniaan ja Douroon.

Henkilönä Jean-Baptiste Lécaillon on hillitty ja yksityinen mutta mitä tulee hänen työhönsä, hän on kuin avoin kirja. Hän jakaa mittavaa tietotaitoaan ja pitkälle mietittyjä mielipiteitään intohimolla ja erityisen hyvien pedagogisten kykyjen siivittämänä. Hänen kollegoidensa keskuudessa nauttima kunnioitus, olivatpa nämä kellarimestareita tai viljelijöitä, on ennen näkemätön.

Cristalin vaivaton täydellisyys syntyy jokaisen Roederer-tiimiläisen täydellisyyteen asti hiotusta ponnistuksista. Vaikka viinin helppo lähestyttävyys ei paljasta siihen uhrattua vaivannäköä, tieto sitoutumisesta, lahjakkuudesta ja intohimosta joka Cristaliin käytetään lisää entuudestaan arvostustani.

Essi Avellan MW

Artikkeli julkaistiin ensi kertaa ranskaksi Flacons of Champagne –lehdessä joulukuussa 2016.

Varaa paikkasi Jean-Baptisten Master Classiin:

Jean-Baptiste Lécaillon: Louis Roederer – A Cristal-clear vision

Master Class -luento To 11.05.2017 klo 16.30-17.30
Master Class -luento Pe 12.05.2017 klo 18.00-19.00  LOPPUUNMYYTY
Hinta: 100 €

Tämän puhdaspiirteisiä ja superhienostuneita viinejä tuottavan talon visionääri kellarimestari Lécaillon tuo Master Classiinsa koko talon vuosikertasamppanjoiden kaartin aina blanc de blancisista talon uusimpaan tulokkaaseen, taiteilija Philippe Starckin kanssa yhteistyössä toteutettuun Brut Natureen. Lécaillon raottaa kellariensa ovia esittelemällä meille ennakkoon kaksi tulevaisuuden vuosikertaa, 2012 Rosén ja 2012 Vintagen. Cristalista pääsemme ihailemaan uunituoretta huippuvuoden 2009 samppanjaa.

Tastingissa maistamme:

Louis Roederer Brut Nature 2009
Louis Roederer Brut Rosé 2012 (preview)
Louis Roederer Brut Millésime 2012 (preview)
Louis Roederer Blanc de Blancs 2010
Louis Roederer Cristal 2009

2017-01-24T10:46:22+02:00Categories: Ajankohtaista|Tags: , , |

Share This Story, Choose Your Platform!