Grand Champagne Helsinki -tapahtumassa on maisteltavana monipuolinen valikoima laadukkaita samppanjaklassikoita ja harvinaisempia herkkuja yli 80 eri samppanjatalolta.
-
Laurent-Perrier on yksi ainoista edelleen perheomisteisista suurista taloista ja ollut aina yksi Champagnen alueen pioneereista ja innovaattoreista. Talo on sitoutunut vastuulliseen viininviljelyyn tarjoillaan ja jokainen Cuvéensa perustuu talon neljälle peruspilarille. – Osien summa, ei vain suosikerta. Uniikki ja erottuva tyyli. Chardonnay. Pinot Noirin ilmaisuvoima.
-
Keväällä 2020 uusi haarapääsky levitti siipensä ensimmäistä kertaa Suomen taivaalla, kun Viinitien ja Gaston Burtinin yhteistyön tuloksena valmistunut samppanja Le Bullet saapui markkinoille. Vapauden ja toivon symbolina tunnettu haarapääsky yhdistyy samppanjan ilahduttaviin kupliin ja on tribuutti 1900-luvun alun ilon ajalle ja demokratian voitolle. Pian julkaisunsa jälkeen haarapääskysamppanja sai pikkuveljen, pikkulinnun, kun puolikkaassa pullossa saatavilla oleva Piaf julkaistiin. Tänä päivänä pääskyt liitelevät paitsi Suomen, myös Norjan ja Saksan taivaalla.
-
Tällä Reynald Leclairen ja Virginie Thiefainen kolmen hehtaarin tilalla on pitkä viininvalmistushistoria. Reynald Leclaire on viidennen sukupolven viininviljelyperinteen ylläpitäjä, joka hoitaa vuonna 1878 perustettua Avizen perhetilaa. Äskettäin heidän poikansa Constantin Leclaire on ottanut ohjat, ja hänen ensimmäiset viininsä näyttävät nyt viinitilan tulevaisuuden suuntaa. Hienovarainen sekoitus perinteitä ja innovaatioita, Champagne Leclaire-Thiefaine kutsuu tutustumaan sen terroiriin, joka vastaa täydellisesti tilan ja sen viinien persoonallisuutta ollen hienostuneita ja elegantteja.
-
Leclerc-Briant on ollut todellinen biodynaamisen tuotannon pioneeri Champagnessa toteuttaessaan luonnonmukaisia periaatteita 1980-luvulta asti ja hankkiessaan biodynaamisen sertifioinnin 2000-luvun alussa. Pascal Leclercin pitkä elämäntyö biodynaamisten samppanjoiden parissa sai ansaitsemansa jatkon, kun viiniin hurahtanut amerikkalaispariskunta osti tilan vuonna 2012. Pascal Leclercin lapsista Ségolène jatkaa tilan ambassadöörinä ja johtoon valikoitui kokenut Frédéric Zeimett. Pascal Leclercin alkuun panema työ Champagnen kokeneimman biodynaamisen konsultin Hervé Jestinin kanssa jatkuu myös uusien omistajien aikakaudella.
-
Neljännen sukupolven edustaja Thomas Lombard on johtanut vuonna 1925 perustettua Champagne Lombardin perheomisteista tilaa vuodesta 2017 lähtien. Tällä uudella aikakaudella Lombard on nopeasti positioitunut samppanjataloksi, jolla on viljelijä-tuottajan filosofia. Oman 5,5 tarhahehtaarinsa lisäksi Lombard hankkii rypäleitä sopimusviljelijöiltä Premier- ja Grand Cru kylistä. Lombardin omilla tarhoilla on hiljattain siirrytty luomuviljelyyn. ”Maaperä, ilmasto, topografia ja viininviljely ovat tärkeät 4 tekijää, jotka määrittelevät "terroirin". Me tarkkailemme niiden vaikutuksia jopa yksittäisillä palstoilla saadaksemme esiin jokaisen terroirin parhaimmat puolet.” Lombardin samppanjoista suuri osa on sokeripitoisuudeltaan ”Brut Nature”.
-
Jules Léopold Loriot aloitti viininviljelyn vuonna 1852 Festignyn kylässä Marne-joen laaksossa. Tänä päivänä talo on yhä saman perheen omistuksessa ja viiniä viljellään jo kuudennessa sukupolvessa. Talosta vastaa sisarukset Jean-Philippe ja Alice Loriot isänsä Josephin jalanjäljissä. Omia tarhoja on 9ha. Talolle on myönnetty HVE-sertifikaatti osoituksena ympäristöystävällisestä viininviljelystä. www.champagneloriotpagel.com
-
Arvostettu samppanjatalo Louis Roederer on perustettu vuonna 1776 ja kuuluu nykyään Champagnen harvalukuiseen yhä perheomistuksessa olevien samppanjatalojen joukkoon. Nykyinen johtaja Frédéric Rouzaud edustaa jo 7. sukupolvea Roedererin johdossa. Louis Roedererin viinintekofilosofia on yksinkertainen: tavoitteena on valmistaa parasta mahdollista samppanjaa ja kehittää viinitalon toimintaa seuraavia sukupolvia ajatellen. Viinitalon käyttämistä rypäleistä peräti 70 prosenttia tulee omilta tarhoilta ja ne ovat biodynaamisesti viljeltyjä. Louis Roederer valittiin maailman arvostetuimmaksi samppanjabrändiksi vuonna 2024 jo historiallisen viidennen kerran peräkkäin. Se on saavuttanut voiton yhteensä kuusi kertaa viimeisten vuosien aikana, mikä kertoo Louis Roedererin johdonmukaisesta työstä ensiluokkaisen laadun ja sen jatkuvan kehittämisen eteen. Viinintekoa johtaa kellarimestari Jean-Baptiste Lecaillon, joka on ollut talon palveluksessa jo vuodesta 1989 alkaen. Alan kenties merkittävimmällä ja arvostetuimmalla kellarimestarilla sanotaan olevan lähes 'Midaan kosketus' talon huippulaadun takaajana ja nykyisen menestyksen luojana. www.louis-roederer.com
-
Marc Hebrart perusti nimeään kantavan samppanjatilan Mareuil-sur-Aÿhin vuonna 1963. Nykyään hänen poikansa Jean-Paul Hébrartin johtama perheomisteinen talo on aina pyrkinyt valmistamaan omia samppanjojaan alusta loppuun.Hebrartin tilan sydän on Mareuil-Sur-Aÿssa ja viljely keskittyy yksinomaan jalojen Pinot Noir ja Chardonnay -rypäleiden ympärille. Hebrart tekee hienoja, tasapainoisia ja runsaita viinejä kunnioittaen arvokasta terroiriaan.
-
Marion-Bosserin samppanjatalo sijaitsee kuuluisassa Hautvillersin kylässä . Tämä perhetila on tehnyt viiniä huolella, suurella tunteella ja maata rakastaen usean sukupolven ajan .Tänä päivänä tilaa johtaa Bernadette Marion-Bosserin tytär, Elodie Hulin .Elodie jatkaa äiti-tytär tietotaitoa viljelemällä alueen kolmea jaloa samppanjarypälettä; Chardonnayta, Pinot Noiria ja Meunieriä. www.champagnemarionbosser.fr
-
Michel Gonet’n samppanjatalo on kuuluisa puhdaspiirteisistä Blanc de Blancs -viineistään. 38 hehtaaria kattavat viinitarhat sijaitsevat Côte des Blancsin Grand Cru -kylissä, Côte de Sezannessa, Montgueux’ssa ja Bar-sur-Auboisissa. Kaikki tilan viinit valmistetaan vuonna 1971 rakennetussa Avizen 12 metrin syvyyteen ulottuvassa savikellarissa, jossa viinit saavat kypsyä rauhassa.
-
Moët & Chandon perustettiin vuonna 1743. Se on siitä lähtien ollut yksi maailman rakastetuimmista samppanjataloista. Moët & Chandonissa kiteytyy samppanjan mahtava historia ja portfoliosta löytyy sopiva samppanja jokaiseen hetkeen. Lähes joka sekunti jossain päin maailmaa aukeaa pullo Moët & Chandon – samppanjaa.
-
Montbra on uusi Blanc de Noirs -samppanja, jonka nimi on kunnianosoitus Champagnen alueen tummien rypälelajikkeiden sydänmaille, Montage de Reimsille. Tyyliltään Montbra jäljittelee 1900-luvun alkupuoliskon runsaita ja hedelmäisiä samppanjoita ja sen kehityksessä on hyödynnetty Chanoine Frerèsin arkistoista löytyneitä viinintekijöiden muistiinpanoja. Blanc de Noirs -tyylin mukaisesti Pinot Noir tuo viiniin rakennetta ja Meunier hedelmäisyyttä. Nämä kaksi lajiketta täydentävät toisiaan ja tekevät Montbrasta kaikinpuolin upean samppanjan.
-
Champagne Nicolas Feuillatte on vain 40-vuotias samppanjatalo, näin ollen nuorin kaikista suurista samppanjataloista. Tämä nuorekkuus tarjoaa mahdollisuuden uudelle näkemykselle. Nicolas Feuillatte uskoo, että ylellisyydessä on kyse tyylikkyydestä ja asenteesta, tunteesta ja ilosta, sekä kaiken hyvän ja kauniin arvostuksesta. Nicolas Feuillatte on Ranskan markkinoiden ykkönen, kolmanneksi suurin koko maailmassa ja neljänneksi suurin Yhdysvalloissa. Kellarimestari Guillaume Roffiaenin paletti on valtava ja hän käyttää sitä taitavasti hyväkseen nostaessaan määrätietoisesti tuotteiden laatua. Nicolas Feuillatte on sinulle, joka tunnustat arvoa ja kauneutta tässä ja nyt. Sinulle joka tiedät miten nauttia elämän lumotuista hetkistä. Uskomme että, samppanja ei ole vain poikkeuksellisia tapahtumia varten. Vaan samppanja auttaa piristämään kaikkia kauniita hetkiä, jotka tuovat esiin jotain lumottua. Tarttukaamme siis jokaiseen lumottuun hetkeen!
-
Jo yhdeksäs sukupolvi on ohjaksissa Champagne Maillartilla, jonne Nicolas palasi vuonna 2003 suoritettuaan tekniikan ja enologian opintonsa. Näin hän jatkaa lähes kolmesataa vuotta vanhaa perinnettä tuoda samppanjaterroiriensa koko potentiaali esiin viineissään. Nicolas Maillartilla on viiniköynnöksiä vain Montagne de Reimsin Premier- ja Grand Cru -kylissä, ja tila tuottaa hienoja, huolella valmistettuja viinejä, joissa maistuu kasvupaikka.
-
La Maison de Champagne Palmer eli Palmerin samppanjatalo perustettiin seitsemän grand cru -viljelijän toimesta vuonna 1947 Avizessa. Nimivalinta sai aikaan kiivaan sanasodan Bordeux’n Château Palmerin ja samppanjatalon välille, mutta saatuaan maistiaiset samppanjaserkun laadusta, rauha laskeutui osapuolten välille. Vakaan kasvun jälkeen tuotanto- ja toimitilat siirrettiin Reimsin sydämeen vuonna 1959. Champagne Palmerin vuotuinen tuotanto on yli 1 miljoonaa pulloa, jotka valmistetaan kellarimestarin ja neljän enologin yhteistyönä. Palmer on erityisen tunnettu pitkistä kypsytysajoista, vanhoista vuosikerroista ja suurista pulloista. Talon tinkimättömän laadun filosofiaan kuuluu, että kaikki samppanjat pullokoosta riippumatta valmistetaan samppanjamenetelmällä ja varsinaisessa myyntipullossa. Ympäristöystävällisyys ja kestävä kehitys nostettiin Champagne Palmerin strategisiin arvoihin vuonna 2015, mistä lähtien talo on tehnyt töitä näiden tärkeiden arvojen eteen. Palmerin vuonna 2018 rakennettu uusi viinimö vastaa korkealle asetettuja ympäristöstandardeja. Vuonna 2020 talo alkoi kasvattaa mehiläisiä biodiversiteetin lisäämiseksi. Suurin osa Palmerin 415 hehtaarista viinitarhoja on tätä kirjoitettaessa jo sertifioitu Haute Valeur Environmentalle -ympäristösertifikaatilla. Myös myynnin ja markkinoinnin puolella tehdään töitä kestävän kehityksen puolesta. Tästä erinomaisena esimerkkinä ovat lähellä valmistetut, biohajoavat lahjalaatikot. Samppanjatalon takana on osuuskuntien kärkikastiin arvostettu osuuskunta, jonka jäsenet muodostuvat grand cru- ja premier cru- viljelijöistä. Nykyisin osuuskuntaan kuuluu 320 yksityistä viljelijää, jotka omistavat 415 hehtaaria viinitarhoja 40 kylän alueella. Osuuskunnan vuotuinen tuotanto on yli 3 miljoonaa pulloa, joten Champagne Palmerilla ei ole huolen häivää laadun suhteen myynnin kasvaessa.
-
Perrier-Jouët on perinteikäs samppanjatalo, perustettu vuonna 1811 Empernayssa, Ranskassa. Samppanjat tunnetaan hienostuneesta tyylistä ja tasokkaista raaka-aineista. Perrier-Jouët valmistaa useita samppanjoita, mutta kenties tunnetuin niistä on edelleen “Belle Époque.” Tämä on heidän lippulaivansa cuvée, joka symboloi talon perinnettä ja korkeaa laatua. Belle Époque on valmistettu pääasiassa Chardonnay-rypäleistä, mikä antaa sille hienostuneen ja kukkaisen luonteen. Lisäksi Perrier-Jouët valmistaa muita samppanjoita, kuten perinteisiä brut-samppanjoita ja muita erikoiscuvéeita. Jokainen niistä heijastaa samppanjatalon omaleimaista tyyliä ja tinkimätöntä laatua. Perrier-Jouët on myös tunnettu taidokkaista pulloistaan, erityisesti Belle Époque’n kukkakuvioisesta pullokoristelusta. Samppanjatalo panostaa huolelliseen käsityöhön ja yksityiskohtiin tuotteidensa suunnittelussa, mikä tekee niistä visuaalisesti näyttäviä.
-
Champagne Philippe Lancelot on täysin biodynaaminen kolmannen sukupolven pientuottaja Cramantista, joka jatkaa Y. Lancelot-Wannerin perinteitä. Philippe on syvällä biodynaamisen viljelyn saloissa ja saanut innoituksensa Leclerc Briantin Hervé Jestiniltä. Philippen tavoitteena on luoda vuosikertoja ja palstaviinejä, joilla oma selkeä identiteettinsä. Lancelotin yksilölliset samppanjat ovat löytäneet paikkansa Michelin-ravintoloiden listoilta ympäri maailman.
-
Philipponnat’n suvun historia kietoutuu yhteen Champagnen maakunnan menneisyyden kanssa. Perhe on viljellyt rypäleitä 1500-luvulta lähtien. Nykyään tila tuottaa kuusisataatuhatta pulloa vuodessa jääden kauas maakunnan jättiläisten miljoonaluvuista. Philipponnat tuottaa kuitenkin onneksemme tarpeeksi viiniä, jotta sitä riittää myytäväksi yli viiteenkymmeneen maahan, Suomi mukaan lukien. Philipponnat omistaa 18 hehtaaria viinipalstoja, joita kansoittavat taajimmin pinot noir -köynnökset. Tilan tarhat jakaantuvat seuraavien neljän kylän alueille: Mareuil-sur-Aÿ, Aÿ, Avenay Val d’Or ja Mutigny. Palstoista maineikkain on 5,5 hehtaarin kokoinen Clos des Goisses, jonka köynnösrivit nuolevat Marne -joen jyrkimpiä reunoja. Rypäleet nauttivat etelärinteellä siinä määrin auringosta, että tuottavat 1-1,5% alueen keskiarvoa korkeamman alkoholipitoisuuden. Tarhoja ei työstetä koneellisesti, mikä ei sinänsä yllätä: liki pystysuorilla rinteillä kierivät traktorit kävisivät kohtuullisen kalliiksi. Puhumattakaan siitä, miltä ne näyttäisivät täydellisten köynnösrivien keskellä katolleen kääntyneinä. Onneksi huolellinen käsityö on oleellinen osa Philipponnat’n työkalupakettia, samoin kuin tarhojen hyvinvoinnin varmistaminen orgaanisin viljelymenetelmin. Talon jäljittelemätöntä tyyliä voi kuvata intensiteetin, voiman ja raikkauden väliseksi liitoksi. Intensiivisyyttä ja voimaa viineihin tuo pinot noir -vetoisuus sekä taktisesti ajoitettu myöhäinen sadonkorjuuaika. Talon samppanjoiden raikkauden takaa chardonnayn osuus sekoitteissa, mikä on aina vähintään 30% kokonaisuudesta. Merkittävää roolia näyttelee myös maltillinen dosage, mikä osaltaan vahvistaa viinien raikkautta ja jättää tilaa luonnolliselle mineraalisuudelle. Talon non-vintaget erottuvat edukseen vuosikerrattomien samppanjoiden saralla keskimääräistä pidemmällä kypsytysajalla, joka kestää 4-5 vuotta. Asiakas saa lasiinsa tovin pidempään kypsynyttä viiniä, jonka makumaailma on leveä, mutta samalla freesi ja kompleksinen. Asiakaslähtöisesti työhönsä suhtautuva Philipponnat kertoo pullojensa takaetiketeissä ystävällisesti muun muassa viinin degorgement –päivän, vuosikerran, jonka viineistä samppanja pääosin koostuu sekä réserve -viinien osuuden. Hienoa toimintaa maakunnassa, jossa eräät avoimuutta pelkäävät tuottajat salaavat jopa sekoituksensa sisällön. www.philipponnat.com
-
Piper-Heidsieckin historia alkoi, kun Florence-Louis Heidsieck rakastui Champagnesta kotoisin olevaan tyttöön ja alueen viineihin. Hänestä tuli itseoppinut viinintekijä, joka halusi luoda kuningattaren arvolle sopivan cuveen. Vuonna 1785 hän perusti Heidsieck & Co kangas- ja viiniyrityksen. Heidsieck valmisti poikkeuksellista samppanjaa, jonka maine levisi nopeasti laajalle ja voitti hovin suosion. Heidsieckin kuoltua veljenpoika Christian Heidsieck ja lahjakkaan intohimoinen liikemies Henri-Guillaume Piper yhdistivät voimansa. Samppanja saavutti mainetta Habsburgien hallitsijasuvusta aina Kiinan keisarien keskuuteen, ja oli 14 kuninkaallisen hovin valtuutettu toimittaja. Piper-Heidsieck oli syntynyt. Samppanjatalo on säilynyt perheomistuksissa vuosisatojen yli. Huolellinen, kärsivällinen ja rakastava samppanjanvalmistustaito kukoistaa nykyäänkin. Perinteitä ja Champagnen alueen erityispiirteitä kunnioittaen Piper-Heidsieck valmistaa edelleen samppanjaa huipputasoisella ammattitaidolla. Tuotanto on tarkasti valvottua, ja uusien laitteiden ja tekniikoiden kehityttyä talo on ottanut niitä innovatiivisesti käyttöönsä osaksi samppanjan luomisprosessia. Talon aarteita, reserviviinejä, säilytetään tarkasti kontrolloiduissa tasalämpöisissä kellareissa. Piper-Heidsieckin kellarimestari Régis Camus on kruunattu lukuisia kertoa Wine Challengen vuoden viinintekijäksi. www.piper-heidsieck.com
-
Edelleen perheomisteisen Pol Rogerin juuret ulottuvat vuoteen 1849, jolloin vasta 18-vuotias Pol Roger teki ensimmäisen viinikauppansa. Champagne Pol Rogerin tuotteet ovat maailmankuuluja korkeasta laadustaan. Osoituksena tästä voidaan pitää mm. Britannian kuningashuoneen myöntämä ”Royal Warrant of Appointment”, joka antaa oikeuden toimia heidän virallisena tavarantoimittajanaan. Myös Sir Winston Churchillillä oli erityisen lämmin suhde Pol Rogerin perheeseen ja hänellä olikin lukuisia sutkautuksia samppanjaan liittyen, kuten esim: ”Makuni on yksinkertainen – tyydyn helposti parhaaseen”
-
Vuonna 1836 perustettu Champagne Pommery on yksi maailman arvostetuimmista samppanjataloista. Talo nousi maailmanmaineeseen Madame Jeanne-Alexandrine Pommeryn ansiosta, joka oli keskeisessä roolissa luomassa talon perintöä. Reimsin sydämessä sijaitseva Champagne Pommery tunnetaan erityisesti laajoista, maanalaisista viinikellareistaan (nk. "caves") sekä upeasta arkkitehtonisesta kokonaisuudestaan. Madame Pommeryn johdolla talo vakiinnutti asemansa samppanjanvalmistuksen edelläkävijänä 1800-luvun puolivälissä. Hän siirsi yrityksen painopisteen villantuotannosta yksinomaan samppanjaan ja kehitti samalla brut-samppanjan, joka oli aikanaan uraauurtava uutuus. Lisäksi Madame Pommery johti 18 kilometrin mittaisten viinikellariluolastojen kaivamista tilan alle. Luolastot ovat käytössä tänäkin päivänä, ja ne ovat melkoinen nähtävyys – kellareissa on mm. esillä suuri määrä taideteoksia, ja käytävät on nimetty maailman suurkaupunkien mukaan siinä järjestyksessä missä Pommeryn samppanjaa vietiin aina uusiin maihin ja kaupunkeihin. Tila itsessään on arkkitehtoninen mestariteos. Päärakennus Château Pommery ja sitä ympäröivät rakenteet ovat useiden eri arkkitehtien suunnittelemia ja kokonaisuus on harmoninen ja ainutlaatuinen. Sinisävyinen arkkitehtuuri on talon tunnusmerkki ja korostaa sen omaleimaisuutta. Champagne Pommeryllä on myös merkittävä rooli gastronomian maailmassa ja se on tehnyt pitkään yhteistyötä arvostettujen kulinaaristen tapahtumien, kuten Bocuse d’Orin kanssa. Pommeryn tyyli on kaiken kaikkiaan hyvin raikas ja feminiininen. Useimmat talon samppanjat ovat tyyliltään hedelmäisiä, ja erinomaisia nimen omaan sellaisenaan, mutta se sopivat loistavasti myös aperitiiveiksi ja alkuruokien seuraan.
-
Multi-awarded, Rare Champagne transforms the obstacles of nature into an unrivalled vintage, always created from a really exceptional year in a very limited production. Over the last forty years, Rare Champagne has only declared eleven vintages, the most demanding in Champagne, all in limited production. Régis Camus, the Cellar Master of Rare Champagne, exclusively selects a truly singular year, when nature has been tamed, when time and expertise unveil exceptional champagnes, gifted with a distinctive character and endless longevity.
-
Cédric Bouchardin pikkuruinen Roses de Jeanne samppanjatalo sijaitsee Celles-sur-Ourcen kylässä Champagnen viinialueen eteläisimmässä osassa, Auben departementissa. Cédric Bouchard aloitti viljelijän ja viinintekijän uransa vuonna 2000, kun hän sai isältään hoidettavaksi Les Ursules-nimisen palstan. Ensimmäinen viini nimeltään Roses de Jeanne Les Ursules Blanc de Noirs 2000 saapui markkinoille vuonna 2002. Vähitellen toiminta on kasvanut ja nykyään talon tuotannossa on kuusi erilaista yhden palstan samppanjaa. Viljely on luonnonmukaista ja tarhojen satoisuus pidetään hyvin matalana, jotta viinit olisivat hyvin konsentroituneita. Cédric Bouchardin periaatteena on "yksi lajike, yksi palsta ja yksi vuosikerta". Kaikki talon samppanjat ovat nimetyiltä palstoilta, yhdestä rypälelajikkeesta ja yhden vuoden sadosta. Cédric Bouchardin tavoitteena on tuottaa huippuluokan valkoviiniä hieman Burgundin tyyliin ja kuplat ovat hänelle ikään kuin "sivuseikka". Bouchardin samppanjoissa on noin 4,5 ilmakehän paine (yleensä 6) ja tästä syystä hänen samppanjoissaan on hyvin viettelevä ja kevyesti kuohuva rakenne.
-
Champagne Sophie Cossy on kahden naisen, äidin ja tyttären, johtama samppanjatalo Premier Cru luokitellulla alueella Jouy-Les-Reimsin pienessä kylässä. Viinitarhoja on kaikkiaan seitsemän hehtaaria. Cossyn suku on toiminut viininviljelijänä Champagnen alueella jo vuodesta 1764. Sophie Cossy nousi jo nuorena samppanjatalonjohtajaksi hänen isänsä menehdyttyä äkillisesti. Sophien valinta vuoden viininviljelijäksi arvostetussa Les Trophées Champenois–kilpailussa vuonna 2016 kertoo suuresta arvostuksesta tätä pientä viinintuottajaa kohtaan. Cossyn samppanjatilalla suositaan luonnonmukaista viljelyä: Traktorien sijaan tarhalla näkyy hevosia ja torjunta-aineita korvataan luonnonmukaisilla vaihtoehdoilla.
-
Stéphane Regnault on työskennellyt vuodesta 2007 lähtien perhetilallaan, jolla on upeat neljän hehtaarin tarhat Côte des Blancsin parhaissa terroireissa Le Mesnil-sur-Ogerissa ja Ogerissa. Stéphane käyttää luomu- ja biodynaamisen tuotannon tapoja tuottaakseen sielukkaita, terroiria heijastavia samppanjoita. Hän vinifioi kolmen palstansa rypäleet yhden tarhan samppanjoiksi.
-
Taittinger on edelleen perheomistuksessa oleva samppanjatalo, joka sijaitsee Reimsissä, kuninkaiden kruunajaiskaupungissa. Taittingerin päämaja sijaitsee 1200-luvun Saint-Nicaisen luostarin yläpuolella, ja noiden historian huokuvien kalkkikivisten seinien sisällä myös kypsyy miljoonat pullot talon huippusamppanjoita. Champagne Taittingeria johtaa naisjohtaja, Vitalie Taittinger. Apunaan hänellä on veljensä Clovis Taittinger (Managing Director) sekä isänsä Pierre-Emmanuel Taittinger (Honorary Chairman). Champagne Taittinger on myös yksi arvostetuimmista ja vanhimmista samppanjataloista, jonka juuret ulottuvat vuoteen 1734. Viinitarhojen säilyttäminen kukoistavina seuraavalle sukupolville on perheelle ensiarvoisen tärkeää. Siksi arvot kuten kestävyys ja vastuullisuus ohjaavat kaikkea toimintaa. Talon tyylille ominaista on Chardonnay-rypäle, joka on pääosassa kaikissa Taittingerin samppanjoissa.
-
Samppanja talo Testulat on perustettu Nicolas Testulatin toimesta vuonna 1862 alun perin nimellä La Maison V.Testulat. Napoleon kolmannen ajoista, nykyään viidennessä sukupolvessa toimiva talo, on edelleen perheomisteinen ja toimii Samppanjan sydämessä Epernayn kaupungissa. Rypäleet kasvat pääosin Epernays, Chouilly ja Pierryn kylien alueilla, jotka ovat tunnettuja korkea laatuisista viinestä. Kaiken kaikkiaan köynnöksiä kasvaa 17 hehtaarin alueella ja koostuu Pinot Noir, Pinot Meunier ja Chardonnay rypälelajikkeista. Tuottajan arvot ovat syvästi juurtuneet alueen kulttuurin ja luonnon varjelemiseen ja tästä tunnustuksena vuonna 2016 myönnetty Haute Valeur Envinnementale (HVE) sertifikaatti.
-
Samppanjatalo Ulysse Collinin samppanjantekijä Olivier Collin on yksi Champagnen seudun kirkkaimmista nousevista tähdistä. Talo sijaitsee Congyn kylässä Côte des Blancsin eteläpuolella Coteaux du Petit Morin nimisellä ala-alueella. Olivier oli jo opiskellut lakia ennen kuin hakeutui enologian ja viininviljelyn opintoihin Bordeaux'hon. Harjoittelun hän suoritti legendaarisen viinitekijän Anselme Selossen alaisuudessa, ja tuo kokemus antoi uskoa omien samppanjoiden valmistamiseen. Vuonna 2003 hän sai haltuunsa perheensä omistamat viinitarhat, jotka olivat pitkään olleet vuokralla isolla samppanjatalolla. Ensimmäisen oman viininsä Collin tuotti vuonna 2004 Les Pierrières nimiseltä tarhalta, joka sijaitsee La Gravellen kylässä, Congyn itäpuolella. Tarhan pinta-ala on vain 1,20 hehtaaria ja karun liitumaan päällä on Champagnen alueelle hyvin harvinaista mustaa kvartsikiveä. Olivier Collin tuottaa nykyisin myös neljää muuta tarhasamppanjaa. Viininteko on mahdollisimman luonnonmukaista.
-
Samppanjatalo on perustettu vuonna 1989 Avizen Grand Cru-kylään Coté des Blancsissa Marie-Helene ja Vincent Wariksen toimesta. Tilaa pyörittää tällä hetkellä kuudennessa sukupolvessa Marie-Helene (sukunimi nykyään Larmandier) ja hänen kolme lastaan; Jean Philippe, Pierre Louis ja Ines. Waris-Larmandierilla on nykyaikainen ote viiniviljelyyn ja biodynaamiset viljelymetodit. Tarhoja on n 5ha ja osa noin 50-vuotiaita köynnöksiä. Tarhat sijaitsevat arvostetuimmalla Grand Cru-alueella. Waris-Larmandierin upeat samppanjapullot ja heidän vankkumaton tietotaito viininviljelyssä lunastaa nautinnon vaativammillekin nauttijoille.
-
Laurent-Perrier on yksi ainoista edelleen perheomisteisista suurista taloista ja ollut aina yksi Champagnen alueen pioneereista ja innovaattoreista. Talo on sitoutunut vastuulliseen viininviljelyyn tarjoillaan ja jokainen Cuvéensa perustuu talon neljälle peruspilarille. – Osien summa, ei vain suosikerta. Uniikki ja erottuva tyyli. Chardonnay. Pinot Noirin ilmaisuvoima.
-
Keväällä 2020 uusi haarapääsky levitti siipensä ensimmäistä kertaa Suomen taivaalla, kun Viinitien ja Gaston Burtinin yhteistyön tuloksena valmistunut samppanja Le Bullet saapui markkinoille. Vapauden ja toivon symbolina tunnettu haarapääsky yhdistyy samppanjan ilahduttaviin kupliin ja on tribuutti 1900-luvun alun ilon ajalle ja demokratian voitolle. Pian julkaisunsa jälkeen haarapääskysamppanja sai pikkuveljen, pikkulinnun, kun puolikkaassa pullossa saatavilla oleva Piaf julkaistiin. Tänä päivänä pääskyt liitelevät paitsi Suomen, myös Norjan ja Saksan taivaalla.
-
Tällä Reynald Leclairen ja Virginie Thiefainen kolmen hehtaarin tilalla on pitkä viininvalmistushistoria. Reynald Leclaire on viidennen sukupolven viininviljelyperinteen ylläpitäjä, joka hoitaa vuonna 1878 perustettua Avizen perhetilaa. Äskettäin heidän poikansa Constantin Leclaire on ottanut ohjat, ja hänen ensimmäiset viininsä näyttävät nyt viinitilan tulevaisuuden suuntaa. Hienovarainen sekoitus perinteitä ja innovaatioita, Champagne Leclaire-Thiefaine kutsuu tutustumaan sen terroiriin, joka vastaa täydellisesti tilan ja sen viinien persoonallisuutta ollen hienostuneita ja elegantteja.
-
Leclerc-Briant on ollut todellinen biodynaamisen tuotannon pioneeri Champagnessa toteuttaessaan luonnonmukaisia periaatteita 1980-luvulta asti ja hankkiessaan biodynaamisen sertifioinnin 2000-luvun alussa. Pascal Leclercin pitkä elämäntyö biodynaamisten samppanjoiden parissa sai ansaitsemansa jatkon, kun viiniin hurahtanut amerikkalaispariskunta osti tilan vuonna 2012. Pascal Leclercin lapsista Ségolène jatkaa tilan ambassadöörinä ja johtoon valikoitui kokenut Frédéric Zeimett. Pascal Leclercin alkuun panema työ Champagnen kokeneimman biodynaamisen konsultin Hervé Jestinin kanssa jatkuu myös uusien omistajien aikakaudella.
-
Neljännen sukupolven edustaja Thomas Lombard on johtanut vuonna 1925 perustettua Champagne Lombardin perheomisteista tilaa vuodesta 2017 lähtien. Tällä uudella aikakaudella Lombard on nopeasti positioitunut samppanjataloksi, jolla on viljelijä-tuottajan filosofia. Oman 5,5 tarhahehtaarinsa lisäksi Lombard hankkii rypäleitä sopimusviljelijöiltä Premier- ja Grand Cru kylistä. Lombardin omilla tarhoilla on hiljattain siirrytty luomuviljelyyn. ”Maaperä, ilmasto, topografia ja viininviljely ovat tärkeät 4 tekijää, jotka määrittelevät "terroirin". Me tarkkailemme niiden vaikutuksia jopa yksittäisillä palstoilla saadaksemme esiin jokaisen terroirin parhaimmat puolet.” Lombardin samppanjoista suuri osa on sokeripitoisuudeltaan ”Brut Nature”.
-
Jules Léopold Loriot aloitti viininviljelyn vuonna 1852 Festignyn kylässä Marne-joen laaksossa. Tänä päivänä talo on yhä saman perheen omistuksessa ja viiniä viljellään jo kuudennessa sukupolvessa. Talosta vastaa sisarukset Jean-Philippe ja Alice Loriot isänsä Josephin jalanjäljissä. Omia tarhoja on 9ha. Talolle on myönnetty HVE-sertifikaatti osoituksena ympäristöystävällisestä viininviljelystä. www.champagneloriotpagel.com
-
Arvostettu samppanjatalo Louis Roederer on perustettu vuonna 1776 ja kuuluu nykyään Champagnen harvalukuiseen yhä perheomistuksessa olevien samppanjatalojen joukkoon. Nykyinen johtaja Frédéric Rouzaud edustaa jo 7. sukupolvea Roedererin johdossa. Louis Roedererin viinintekofilosofia on yksinkertainen: tavoitteena on valmistaa parasta mahdollista samppanjaa ja kehittää viinitalon toimintaa seuraavia sukupolvia ajatellen. Viinitalon käyttämistä rypäleistä peräti 70 prosenttia tulee omilta tarhoilta ja ne ovat biodynaamisesti viljeltyjä. Louis Roederer valittiin maailman arvostetuimmaksi samppanjabrändiksi vuonna 2024 jo historiallisen viidennen kerran peräkkäin. Se on saavuttanut voiton yhteensä kuusi kertaa viimeisten vuosien aikana, mikä kertoo Louis Roedererin johdonmukaisesta työstä ensiluokkaisen laadun ja sen jatkuvan kehittämisen eteen. Viinintekoa johtaa kellarimestari Jean-Baptiste Lecaillon, joka on ollut talon palveluksessa jo vuodesta 1989 alkaen. Alan kenties merkittävimmällä ja arvostetuimmalla kellarimestarilla sanotaan olevan lähes 'Midaan kosketus' talon huippulaadun takaajana ja nykyisen menestyksen luojana. www.louis-roederer.com
-
Marc Hebrart perusti nimeään kantavan samppanjatilan Mareuil-sur-Aÿhin vuonna 1963. Nykyään hänen poikansa Jean-Paul Hébrartin johtama perheomisteinen talo on aina pyrkinyt valmistamaan omia samppanjojaan alusta loppuun.Hebrartin tilan sydän on Mareuil-Sur-Aÿssa ja viljely keskittyy yksinomaan jalojen Pinot Noir ja Chardonnay -rypäleiden ympärille. Hebrart tekee hienoja, tasapainoisia ja runsaita viinejä kunnioittaen arvokasta terroiriaan.
-
Marion-Bosserin samppanjatalo sijaitsee kuuluisassa Hautvillersin kylässä . Tämä perhetila on tehnyt viiniä huolella, suurella tunteella ja maata rakastaen usean sukupolven ajan .Tänä päivänä tilaa johtaa Bernadette Marion-Bosserin tytär, Elodie Hulin .Elodie jatkaa äiti-tytär tietotaitoa viljelemällä alueen kolmea jaloa samppanjarypälettä; Chardonnayta, Pinot Noiria ja Meunieriä. www.champagnemarionbosser.fr
-
Michel Gonet’n samppanjatalo on kuuluisa puhdaspiirteisistä Blanc de Blancs -viineistään. 38 hehtaaria kattavat viinitarhat sijaitsevat Côte des Blancsin Grand Cru -kylissä, Côte de Sezannessa, Montgueux’ssa ja Bar-sur-Auboisissa. Kaikki tilan viinit valmistetaan vuonna 1971 rakennetussa Avizen 12 metrin syvyyteen ulottuvassa savikellarissa, jossa viinit saavat kypsyä rauhassa.
-
Moët & Chandon perustettiin vuonna 1743. Se on siitä lähtien ollut yksi maailman rakastetuimmista samppanjataloista. Moët & Chandonissa kiteytyy samppanjan mahtava historia ja portfoliosta löytyy sopiva samppanja jokaiseen hetkeen. Lähes joka sekunti jossain päin maailmaa aukeaa pullo Moët & Chandon – samppanjaa.
-
Montbra on uusi Blanc de Noirs -samppanja, jonka nimi on kunnianosoitus Champagnen alueen tummien rypälelajikkeiden sydänmaille, Montage de Reimsille. Tyyliltään Montbra jäljittelee 1900-luvun alkupuoliskon runsaita ja hedelmäisiä samppanjoita ja sen kehityksessä on hyödynnetty Chanoine Frerèsin arkistoista löytyneitä viinintekijöiden muistiinpanoja. Blanc de Noirs -tyylin mukaisesti Pinot Noir tuo viiniin rakennetta ja Meunier hedelmäisyyttä. Nämä kaksi lajiketta täydentävät toisiaan ja tekevät Montbrasta kaikinpuolin upean samppanjan.
-
Champagne Nicolas Feuillatte on vain 40-vuotias samppanjatalo, näin ollen nuorin kaikista suurista samppanjataloista. Tämä nuorekkuus tarjoaa mahdollisuuden uudelle näkemykselle. Nicolas Feuillatte uskoo, että ylellisyydessä on kyse tyylikkyydestä ja asenteesta, tunteesta ja ilosta, sekä kaiken hyvän ja kauniin arvostuksesta. Nicolas Feuillatte on Ranskan markkinoiden ykkönen, kolmanneksi suurin koko maailmassa ja neljänneksi suurin Yhdysvalloissa. Kellarimestari Guillaume Roffiaenin paletti on valtava ja hän käyttää sitä taitavasti hyväkseen nostaessaan määrätietoisesti tuotteiden laatua. Nicolas Feuillatte on sinulle, joka tunnustat arvoa ja kauneutta tässä ja nyt. Sinulle joka tiedät miten nauttia elämän lumotuista hetkistä. Uskomme että, samppanja ei ole vain poikkeuksellisia tapahtumia varten. Vaan samppanja auttaa piristämään kaikkia kauniita hetkiä, jotka tuovat esiin jotain lumottua. Tarttukaamme siis jokaiseen lumottuun hetkeen!
-
Jo yhdeksäs sukupolvi on ohjaksissa Champagne Maillartilla, jonne Nicolas palasi vuonna 2003 suoritettuaan tekniikan ja enologian opintonsa. Näin hän jatkaa lähes kolmesataa vuotta vanhaa perinnettä tuoda samppanjaterroiriensa koko potentiaali esiin viineissään. Nicolas Maillartilla on viiniköynnöksiä vain Montagne de Reimsin Premier- ja Grand Cru -kylissä, ja tila tuottaa hienoja, huolella valmistettuja viinejä, joissa maistuu kasvupaikka.
-
La Maison de Champagne Palmer eli Palmerin samppanjatalo perustettiin seitsemän grand cru -viljelijän toimesta vuonna 1947 Avizessa. Nimivalinta sai aikaan kiivaan sanasodan Bordeux’n Château Palmerin ja samppanjatalon välille, mutta saatuaan maistiaiset samppanjaserkun laadusta, rauha laskeutui osapuolten välille. Vakaan kasvun jälkeen tuotanto- ja toimitilat siirrettiin Reimsin sydämeen vuonna 1959. Champagne Palmerin vuotuinen tuotanto on yli 1 miljoonaa pulloa, jotka valmistetaan kellarimestarin ja neljän enologin yhteistyönä. Palmer on erityisen tunnettu pitkistä kypsytysajoista, vanhoista vuosikerroista ja suurista pulloista. Talon tinkimättömän laadun filosofiaan kuuluu, että kaikki samppanjat pullokoosta riippumatta valmistetaan samppanjamenetelmällä ja varsinaisessa myyntipullossa. Ympäristöystävällisyys ja kestävä kehitys nostettiin Champagne Palmerin strategisiin arvoihin vuonna 2015, mistä lähtien talo on tehnyt töitä näiden tärkeiden arvojen eteen. Palmerin vuonna 2018 rakennettu uusi viinimö vastaa korkealle asetettuja ympäristöstandardeja. Vuonna 2020 talo alkoi kasvattaa mehiläisiä biodiversiteetin lisäämiseksi. Suurin osa Palmerin 415 hehtaarista viinitarhoja on tätä kirjoitettaessa jo sertifioitu Haute Valeur Environmentalle -ympäristösertifikaatilla. Myös myynnin ja markkinoinnin puolella tehdään töitä kestävän kehityksen puolesta. Tästä erinomaisena esimerkkinä ovat lähellä valmistetut, biohajoavat lahjalaatikot. Samppanjatalon takana on osuuskuntien kärkikastiin arvostettu osuuskunta, jonka jäsenet muodostuvat grand cru- ja premier cru- viljelijöistä. Nykyisin osuuskuntaan kuuluu 320 yksityistä viljelijää, jotka omistavat 415 hehtaaria viinitarhoja 40 kylän alueella. Osuuskunnan vuotuinen tuotanto on yli 3 miljoonaa pulloa, joten Champagne Palmerilla ei ole huolen häivää laadun suhteen myynnin kasvaessa.
-
Perrier-Jouët on perinteikäs samppanjatalo, perustettu vuonna 1811 Empernayssa, Ranskassa. Samppanjat tunnetaan hienostuneesta tyylistä ja tasokkaista raaka-aineista. Perrier-Jouët valmistaa useita samppanjoita, mutta kenties tunnetuin niistä on edelleen “Belle Époque.” Tämä on heidän lippulaivansa cuvée, joka symboloi talon perinnettä ja korkeaa laatua. Belle Époque on valmistettu pääasiassa Chardonnay-rypäleistä, mikä antaa sille hienostuneen ja kukkaisen luonteen. Lisäksi Perrier-Jouët valmistaa muita samppanjoita, kuten perinteisiä brut-samppanjoita ja muita erikoiscuvéeita. Jokainen niistä heijastaa samppanjatalon omaleimaista tyyliä ja tinkimätöntä laatua. Perrier-Jouët on myös tunnettu taidokkaista pulloistaan, erityisesti Belle Époque’n kukkakuvioisesta pullokoristelusta. Samppanjatalo panostaa huolelliseen käsityöhön ja yksityiskohtiin tuotteidensa suunnittelussa, mikä tekee niistä visuaalisesti näyttäviä.
-
Champagne Philippe Lancelot on täysin biodynaaminen kolmannen sukupolven pientuottaja Cramantista, joka jatkaa Y. Lancelot-Wannerin perinteitä. Philippe on syvällä biodynaamisen viljelyn saloissa ja saanut innoituksensa Leclerc Briantin Hervé Jestiniltä. Philippen tavoitteena on luoda vuosikertoja ja palstaviinejä, joilla oma selkeä identiteettinsä. Lancelotin yksilölliset samppanjat ovat löytäneet paikkansa Michelin-ravintoloiden listoilta ympäri maailman.
-
Philipponnat’n suvun historia kietoutuu yhteen Champagnen maakunnan menneisyyden kanssa. Perhe on viljellyt rypäleitä 1500-luvulta lähtien. Nykyään tila tuottaa kuusisataatuhatta pulloa vuodessa jääden kauas maakunnan jättiläisten miljoonaluvuista. Philipponnat tuottaa kuitenkin onneksemme tarpeeksi viiniä, jotta sitä riittää myytäväksi yli viiteenkymmeneen maahan, Suomi mukaan lukien. Philipponnat omistaa 18 hehtaaria viinipalstoja, joita kansoittavat taajimmin pinot noir -köynnökset. Tilan tarhat jakaantuvat seuraavien neljän kylän alueille: Mareuil-sur-Aÿ, Aÿ, Avenay Val d’Or ja Mutigny. Palstoista maineikkain on 5,5 hehtaarin kokoinen Clos des Goisses, jonka köynnösrivit nuolevat Marne -joen jyrkimpiä reunoja. Rypäleet nauttivat etelärinteellä siinä määrin auringosta, että tuottavat 1-1,5% alueen keskiarvoa korkeamman alkoholipitoisuuden. Tarhoja ei työstetä koneellisesti, mikä ei sinänsä yllätä: liki pystysuorilla rinteillä kierivät traktorit kävisivät kohtuullisen kalliiksi. Puhumattakaan siitä, miltä ne näyttäisivät täydellisten köynnösrivien keskellä katolleen kääntyneinä. Onneksi huolellinen käsityö on oleellinen osa Philipponnat’n työkalupakettia, samoin kuin tarhojen hyvinvoinnin varmistaminen orgaanisin viljelymenetelmin. Talon jäljittelemätöntä tyyliä voi kuvata intensiteetin, voiman ja raikkauden väliseksi liitoksi. Intensiivisyyttä ja voimaa viineihin tuo pinot noir -vetoisuus sekä taktisesti ajoitettu myöhäinen sadonkorjuuaika. Talon samppanjoiden raikkauden takaa chardonnayn osuus sekoitteissa, mikä on aina vähintään 30% kokonaisuudesta. Merkittävää roolia näyttelee myös maltillinen dosage, mikä osaltaan vahvistaa viinien raikkautta ja jättää tilaa luonnolliselle mineraalisuudelle. Talon non-vintaget erottuvat edukseen vuosikerrattomien samppanjoiden saralla keskimääräistä pidemmällä kypsytysajalla, joka kestää 4-5 vuotta. Asiakas saa lasiinsa tovin pidempään kypsynyttä viiniä, jonka makumaailma on leveä, mutta samalla freesi ja kompleksinen. Asiakaslähtöisesti työhönsä suhtautuva Philipponnat kertoo pullojensa takaetiketeissä ystävällisesti muun muassa viinin degorgement –päivän, vuosikerran, jonka viineistä samppanja pääosin koostuu sekä réserve -viinien osuuden. Hienoa toimintaa maakunnassa, jossa eräät avoimuutta pelkäävät tuottajat salaavat jopa sekoituksensa sisällön. www.philipponnat.com
-
Piper-Heidsieckin historia alkoi, kun Florence-Louis Heidsieck rakastui Champagnesta kotoisin olevaan tyttöön ja alueen viineihin. Hänestä tuli itseoppinut viinintekijä, joka halusi luoda kuningattaren arvolle sopivan cuveen. Vuonna 1785 hän perusti Heidsieck & Co kangas- ja viiniyrityksen. Heidsieck valmisti poikkeuksellista samppanjaa, jonka maine levisi nopeasti laajalle ja voitti hovin suosion. Heidsieckin kuoltua veljenpoika Christian Heidsieck ja lahjakkaan intohimoinen liikemies Henri-Guillaume Piper yhdistivät voimansa. Samppanja saavutti mainetta Habsburgien hallitsijasuvusta aina Kiinan keisarien keskuuteen, ja oli 14 kuninkaallisen hovin valtuutettu toimittaja. Piper-Heidsieck oli syntynyt. Samppanjatalo on säilynyt perheomistuksissa vuosisatojen yli. Huolellinen, kärsivällinen ja rakastava samppanjanvalmistustaito kukoistaa nykyäänkin. Perinteitä ja Champagnen alueen erityispiirteitä kunnioittaen Piper-Heidsieck valmistaa edelleen samppanjaa huipputasoisella ammattitaidolla. Tuotanto on tarkasti valvottua, ja uusien laitteiden ja tekniikoiden kehityttyä talo on ottanut niitä innovatiivisesti käyttöönsä osaksi samppanjan luomisprosessia. Talon aarteita, reserviviinejä, säilytetään tarkasti kontrolloiduissa tasalämpöisissä kellareissa. Piper-Heidsieckin kellarimestari Régis Camus on kruunattu lukuisia kertoa Wine Challengen vuoden viinintekijäksi. www.piper-heidsieck.com
-
Edelleen perheomisteisen Pol Rogerin juuret ulottuvat vuoteen 1849, jolloin vasta 18-vuotias Pol Roger teki ensimmäisen viinikauppansa. Champagne Pol Rogerin tuotteet ovat maailmankuuluja korkeasta laadustaan. Osoituksena tästä voidaan pitää mm. Britannian kuningashuoneen myöntämä ”Royal Warrant of Appointment”, joka antaa oikeuden toimia heidän virallisena tavarantoimittajanaan. Myös Sir Winston Churchillillä oli erityisen lämmin suhde Pol Rogerin perheeseen ja hänellä olikin lukuisia sutkautuksia samppanjaan liittyen, kuten esim: ”Makuni on yksinkertainen – tyydyn helposti parhaaseen”
-
Vuonna 1836 perustettu Champagne Pommery on yksi maailman arvostetuimmista samppanjataloista. Talo nousi maailmanmaineeseen Madame Jeanne-Alexandrine Pommeryn ansiosta, joka oli keskeisessä roolissa luomassa talon perintöä. Reimsin sydämessä sijaitseva Champagne Pommery tunnetaan erityisesti laajoista, maanalaisista viinikellareistaan (nk. "caves") sekä upeasta arkkitehtonisesta kokonaisuudestaan. Madame Pommeryn johdolla talo vakiinnutti asemansa samppanjanvalmistuksen edelläkävijänä 1800-luvun puolivälissä. Hän siirsi yrityksen painopisteen villantuotannosta yksinomaan samppanjaan ja kehitti samalla brut-samppanjan, joka oli aikanaan uraauurtava uutuus. Lisäksi Madame Pommery johti 18 kilometrin mittaisten viinikellariluolastojen kaivamista tilan alle. Luolastot ovat käytössä tänäkin päivänä, ja ne ovat melkoinen nähtävyys – kellareissa on mm. esillä suuri määrä taideteoksia, ja käytävät on nimetty maailman suurkaupunkien mukaan siinä järjestyksessä missä Pommeryn samppanjaa vietiin aina uusiin maihin ja kaupunkeihin. Tila itsessään on arkkitehtoninen mestariteos. Päärakennus Château Pommery ja sitä ympäröivät rakenteet ovat useiden eri arkkitehtien suunnittelemia ja kokonaisuus on harmoninen ja ainutlaatuinen. Sinisävyinen arkkitehtuuri on talon tunnusmerkki ja korostaa sen omaleimaisuutta. Champagne Pommeryllä on myös merkittävä rooli gastronomian maailmassa ja se on tehnyt pitkään yhteistyötä arvostettujen kulinaaristen tapahtumien, kuten Bocuse d’Orin kanssa. Pommeryn tyyli on kaiken kaikkiaan hyvin raikas ja feminiininen. Useimmat talon samppanjat ovat tyyliltään hedelmäisiä, ja erinomaisia nimen omaan sellaisenaan, mutta se sopivat loistavasti myös aperitiiveiksi ja alkuruokien seuraan.
-
Multi-awarded, Rare Champagne transforms the obstacles of nature into an unrivalled vintage, always created from a really exceptional year in a very limited production. Over the last forty years, Rare Champagne has only declared eleven vintages, the most demanding in Champagne, all in limited production. Régis Camus, the Cellar Master of Rare Champagne, exclusively selects a truly singular year, when nature has been tamed, when time and expertise unveil exceptional champagnes, gifted with a distinctive character and endless longevity.
-
Cédric Bouchardin pikkuruinen Roses de Jeanne samppanjatalo sijaitsee Celles-sur-Ourcen kylässä Champagnen viinialueen eteläisimmässä osassa, Auben departementissa. Cédric Bouchard aloitti viljelijän ja viinintekijän uransa vuonna 2000, kun hän sai isältään hoidettavaksi Les Ursules-nimisen palstan. Ensimmäinen viini nimeltään Roses de Jeanne Les Ursules Blanc de Noirs 2000 saapui markkinoille vuonna 2002. Vähitellen toiminta on kasvanut ja nykyään talon tuotannossa on kuusi erilaista yhden palstan samppanjaa. Viljely on luonnonmukaista ja tarhojen satoisuus pidetään hyvin matalana, jotta viinit olisivat hyvin konsentroituneita. Cédric Bouchardin periaatteena on "yksi lajike, yksi palsta ja yksi vuosikerta". Kaikki talon samppanjat ovat nimetyiltä palstoilta, yhdestä rypälelajikkeesta ja yhden vuoden sadosta. Cédric Bouchardin tavoitteena on tuottaa huippuluokan valkoviiniä hieman Burgundin tyyliin ja kuplat ovat hänelle ikään kuin "sivuseikka". Bouchardin samppanjoissa on noin 4,5 ilmakehän paine (yleensä 6) ja tästä syystä hänen samppanjoissaan on hyvin viettelevä ja kevyesti kuohuva rakenne.
-
Champagne Sophie Cossy on kahden naisen, äidin ja tyttären, johtama samppanjatalo Premier Cru luokitellulla alueella Jouy-Les-Reimsin pienessä kylässä. Viinitarhoja on kaikkiaan seitsemän hehtaaria. Cossyn suku on toiminut viininviljelijänä Champagnen alueella jo vuodesta 1764. Sophie Cossy nousi jo nuorena samppanjatalonjohtajaksi hänen isänsä menehdyttyä äkillisesti. Sophien valinta vuoden viininviljelijäksi arvostetussa Les Trophées Champenois–kilpailussa vuonna 2016 kertoo suuresta arvostuksesta tätä pientä viinintuottajaa kohtaan. Cossyn samppanjatilalla suositaan luonnonmukaista viljelyä: Traktorien sijaan tarhalla näkyy hevosia ja torjunta-aineita korvataan luonnonmukaisilla vaihtoehdoilla.
-
Stéphane Regnault on työskennellyt vuodesta 2007 lähtien perhetilallaan, jolla on upeat neljän hehtaarin tarhat Côte des Blancsin parhaissa terroireissa Le Mesnil-sur-Ogerissa ja Ogerissa. Stéphane käyttää luomu- ja biodynaamisen tuotannon tapoja tuottaakseen sielukkaita, terroiria heijastavia samppanjoita. Hän vinifioi kolmen palstansa rypäleet yhden tarhan samppanjoiksi.
-
Taittinger on edelleen perheomistuksessa oleva samppanjatalo, joka sijaitsee Reimsissä, kuninkaiden kruunajaiskaupungissa. Taittingerin päämaja sijaitsee 1200-luvun Saint-Nicaisen luostarin yläpuolella, ja noiden historian huokuvien kalkkikivisten seinien sisällä myös kypsyy miljoonat pullot talon huippusamppanjoita. Champagne Taittingeria johtaa naisjohtaja, Vitalie Taittinger. Apunaan hänellä on veljensä Clovis Taittinger (Managing Director) sekä isänsä Pierre-Emmanuel Taittinger (Honorary Chairman). Champagne Taittinger on myös yksi arvostetuimmista ja vanhimmista samppanjataloista, jonka juuret ulottuvat vuoteen 1734. Viinitarhojen säilyttäminen kukoistavina seuraavalle sukupolville on perheelle ensiarvoisen tärkeää. Siksi arvot kuten kestävyys ja vastuullisuus ohjaavat kaikkea toimintaa. Talon tyylille ominaista on Chardonnay-rypäle, joka on pääosassa kaikissa Taittingerin samppanjoissa.
-
Samppanja talo Testulat on perustettu Nicolas Testulatin toimesta vuonna 1862 alun perin nimellä La Maison V.Testulat. Napoleon kolmannen ajoista, nykyään viidennessä sukupolvessa toimiva talo, on edelleen perheomisteinen ja toimii Samppanjan sydämessä Epernayn kaupungissa. Rypäleet kasvat pääosin Epernays, Chouilly ja Pierryn kylien alueilla, jotka ovat tunnettuja korkea laatuisista viinestä. Kaiken kaikkiaan köynnöksiä kasvaa 17 hehtaarin alueella ja koostuu Pinot Noir, Pinot Meunier ja Chardonnay rypälelajikkeista. Tuottajan arvot ovat syvästi juurtuneet alueen kulttuurin ja luonnon varjelemiseen ja tästä tunnustuksena vuonna 2016 myönnetty Haute Valeur Envinnementale (HVE) sertifikaatti.
-
Samppanjatalo Ulysse Collinin samppanjantekijä Olivier Collin on yksi Champagnen seudun kirkkaimmista nousevista tähdistä. Talo sijaitsee Congyn kylässä Côte des Blancsin eteläpuolella Coteaux du Petit Morin nimisellä ala-alueella. Olivier oli jo opiskellut lakia ennen kuin hakeutui enologian ja viininviljelyn opintoihin Bordeaux'hon. Harjoittelun hän suoritti legendaarisen viinitekijän Anselme Selossen alaisuudessa, ja tuo kokemus antoi uskoa omien samppanjoiden valmistamiseen. Vuonna 2003 hän sai haltuunsa perheensä omistamat viinitarhat, jotka olivat pitkään olleet vuokralla isolla samppanjatalolla. Ensimmäisen oman viininsä Collin tuotti vuonna 2004 Les Pierrières nimiseltä tarhalta, joka sijaitsee La Gravellen kylässä, Congyn itäpuolella. Tarhan pinta-ala on vain 1,20 hehtaaria ja karun liitumaan päällä on Champagnen alueelle hyvin harvinaista mustaa kvartsikiveä. Olivier Collin tuottaa nykyisin myös neljää muuta tarhasamppanjaa. Viininteko on mahdollisimman luonnonmukaista.
-
Samppanjatalo on perustettu vuonna 1989 Avizen Grand Cru-kylään Coté des Blancsissa Marie-Helene ja Vincent Wariksen toimesta. Tilaa pyörittää tällä hetkellä kuudennessa sukupolvessa Marie-Helene (sukunimi nykyään Larmandier) ja hänen kolme lastaan; Jean Philippe, Pierre Louis ja Ines. Waris-Larmandierilla on nykyaikainen ote viiniviljelyyn ja biodynaamiset viljelymetodit. Tarhoja on n 5ha ja osa noin 50-vuotiaita köynnöksiä. Tarhat sijaitsevat arvostetuimmalla Grand Cru-alueella. Waris-Larmandierin upeat samppanjapullot ja heidän vankkumaton tietotaito viininviljelyssä lunastaa nautinnon vaativammillekin nauttijoille.