Grand Champagne Helsinki -tapahtumassa on maisteltavana monipuolinen valikoima laadukkaita samppanjaklassikoita ja harvinaisempia herkkuja yli 80 eri samppanjatalolta.
-
Vuodesta 1848 viiniköynnöksiä viljelleen A. Bergèren perheen juuret ovat Fèrebriangesissa. A. Bergère-nimen ja brändin perusti Albert Bergère vuonna 1949. Hänen poikansa André jatkoi tilan kehittämistä uusien viljelmien perustamista jättäen tuleville sukupolville upean perustan laatuviinien tuottamiseen.nAndrén lapset Annaëllen ja Adrien jatkavat isänsä ja isoisänsä aloittamaa tarinaa, jota on vienyt eteenpäin intohimo terroiriin ja köynnösten viljelemiseen. Viininviljelijöiden viidennen sukupolven edustajana Adrien tuntee Petit Morin Valleyn maaperän, joka on hämmästyttävän rikas ja monimuotoinen. "Uskon, ettei mitään suurta tehdä ilman intohimoa, mitään suurta ei tehdä heittäytymättä täysin mukaan tarinaan. Me kaikki perimme eri tarinan, mutta meidän tehtävämme on jatkaa sitä ja kirjoittaa uusi sivu joka päivä. Palattuani kotiin perheeni tilalle vuonna 2014, olen saanut ottaa käyttöön kaiken oppimani viininvalmistuksen suhteen. Intohimoni on tuottaa laadukkaita rypäleitä ja valmistaa niistä parasta mahdollista samppanjaa.” – Adrien Bergère
-
Abelé on perustettu jo vuonna 1757, joka tekee siitä yhden vanhimmista samppanjataloista. Taloon kertyi ajan kuluessa merkittävää osaamista ja koko samppanjamenetelmää kehitettiin osaltaan myös Abelén kellareissa. Abelé on pieni samppanjatalo noin 300 000 pullon vuosimyynnillään, mutta se on varsin tunnettu Ranskassa. Sillä on kauniit, vanhat kellarit ja pitkäaikaisia sopimuksia viljelijöiden kanssa pääasiassa Montagne de Reimsin ja Côtes des Blancs’in alueilla. Iäkkäällä talolla on myös joukko merkittäviä asiakkaita kuten eurooppalaisia hoveja, monet lähetystöt, Élysée-palatsi, Ranskan senaatti ja UNESCO. Talon kellarimestari on Etienne Eteneau. Abelén samppanjat tuotetaan terästankeissa ja ne kaikki läpikäyvät malolaktisen käymisen. Talon tyyli on täyteläisen hedelmäinen, runsasmakuinen ja pitkä.
-
Alfred Gratienin samppanjatalo on tuottanut samppanjaa vuodesta 1864. Tarkasti valikoidut rypäleet, perinteiset tuotantomenetelmät, rajalliset tuotantomäärät ja kunnioitus maata kohtaan – näihin periaatteisiin ja tosiasiaan että Champagne Alfred Gratien on yksi viimeisistä ”käsityönä” samppanjaa tuottavista samppanjataloista perustuu talon samppanjan laadukkuus ja ainutlaatuisuus. Johdon sitoutuneisuus perustajansa Alfred Gratien periaatteiden noudattamiseen näkyy tuotannon jokaisella osa-alueella. Alfred Gratien-samppanjatalo ei käytä tuotannossaan lainkaan malolaktista käymistä. 62% rypäleistä tulee 1er Cru ja Grand Cru-tarhoilta. Ensimmäinen käyminen tapahtuu tammitynnyreissä. Nykyinen kellarimestari Nicolas Jaeger on viinintekijä neljännessä polvessa Alfred Gratienilla. Tunnettu ranskalainen viiniopas Le Guide Hachette des Vins on nimennyt Nicolas Jaegerin vuoden viinintekijäksi 2018 “Winemaker of the Year”.
-
Champagne André Clouet on arvostettu samppanjatalo, joka tunnetaan korkealaatuisten, boutiquetyylisten samppanjoiden valmistuksesta. 1700-luvun alkupuolella perustettu perheomisteinen tila sijaitsee Champagnen alueen sydämessä Bouzyssa. André Clouet'n samppanjat tunnetaan poikkeuksellisesta laadustaan. Ne valmistetaan usein rajoitetuissa erissä perinteisiä menetelmiä käyttäen ja pääasiassa Pinot Noir -rypäleistä, jotka kasvavat Bouzyn parhailla viinitarhoilla. Talon viinit ovat hienostuneita, kompleksisia ja erityisen luonteikkaita, heijastaen alueen maaperää. Talo tarjoaa valikoiman cuvéita, mukaan lukien vuosikerta- ja vuosikerrattomat samppanjat, joista jokainen ilmentää André Clouet'n tunnusomaista tyyliä ja erinomaisuutta. Grand Champagne 2024 -tapahtumassa pääset tutustumaan André Clouet’n laajaan valikoimaan upeita vuosikerrattomia samppanjoita sekä vuosikertaansa ilmentäviin Dream Vintage -cuvéisiin.
-
Vuonna 1955 joukko viininkasvattajia Mardeuilin kylässä, Champagnen sydämessä, yhdisti voimansa. Syntyi samppanja-osuuskunta, joka sai nimekseen Beaumont de Crayerès kylän kauneimman kukkkulan mukaan. Beaumont des Crayèresiin kuuluvat viiniköynnökset ovat juurtuneet tiukasti Epernayn rinteille, aivan Marnen laakson reunalle. Todellinen tilkkutäkki, joka muodostuu lukemattomista yksittäisistä viinitarhoista, joissa viljellään kolmea Champagnen rypäle-lajiketta 80 hehtaarin alueella. Mardeuilin kylä tunnetaan yhtenä parhaista alueista Meunier-rypäleen kasvattamiseen, ja tumma rypäle onkin Beaumont des Crayèresin tarhoja hallitseva lajike. Ympäristön kunnioittaminen ja halu välittää ainutlaatuista perintöä ovat Beaumont des Crayèresin viininviljelijöiden ohjaavia periaatteita ja syy siihen, miksi talo on sitoutunut vastuullisiin viljelytapoihin jo vuosia. Beaumont des Crayères työstää parhaillaan uusia standardeja kestävälle viininviljelylle Champagnessa. Beaumont des Crayeres on kerännyt monissa maissa arvostusta ja palkintoja laadukkaista samppanjoistaan ja saanut näin kansainvälistä näkyvyyttä.
-
Kolmannessa sukupolvessa toimiva Bernard Robertin samppanjatila sijaitsee Côte des Barin ala-alueella. Perhetilalla on hallussaan jopa 30 hehtaaria tarhoja, joista valmistetaan noin 100 000 pulloa vuodessa. Brut Réserve on tuottajan pääviini. Tuottajan kellarissa kypsyy tilan kokoon nähden komea pullorivistö, ja tila tunnetaankin erityisen pitkän pullokypsytysajan myötä upean runsaista samppanjoistaan. Tilan viineillä on ekologinen HVE-sertifikaatti.
-
Besserat de Bellefon, tai tuttavallisemmin ”BB” on ylpeä historiallisista ranskalaisista juuristaan. 1840-luvulla Edouard Besserat ryhtyi tuottamaan kuohujuomaa omalla nimellään. Hänen jälkeläisensä kehittivät toimintaa ja kun Edmond Besserat vuonna 1920 nai aristokraattisen taustan omaavan Yvonne de Méric de Bellefonin, Besserat de Bellefon- samppanjatalo oli syntynyt. BB:n pehmeä, hienostunut tyyli syntyi 1930 luvulla, jolloin kuuluisa pariisilaisravintola 'La Samaritaine de Luxe' lupasi tilata samppanjaa kymmenkertaisen määrän, mikäli se sopisi myös läpi aterian nautittavaksi, olisi luonteeltaan kevyehkö sekä silkkinen ja hienostunut. BB käytti valmistukseen crémant -viininvalmistusmenetelmää, jonka myötä heidän samppanjoissa on matalampi paine kuin samppanjoissa yleensä. Tämä tekee BB:n samppanjoista kermaisen pehmeitä ja helposti lähestyttäviä sopien niin aloitteleville kuluttajille kuin todellisille viiniharrastelijoille. BB:n kellarimestarina toimii Cédric Thiébault. www.besseratdebellefon.com
-
Samppanjatalo sijaitsee Mareuil-sur-Aÿn kylässä, Marne-joen pohjoisrannalla. Talon perustivat vuonna 1818 aviopari Nicolas Francois Billecart ja Elisabeth Salmon. Talo on edelleen pääosin Billecartin perheen omistuksessa ja sen johdossa jo seitsemäs sukupolvi (veljekset Antoine ja Francois Roland-Billecart). Billecart-Salmon tunnetaan teknisesti korkealaatuisena tuottajana, jonka Samppanjoille tunnusomaista on kuulas, puhdas hedelmäisyys ja mineraalinen raikkaus. Viinin happoja pehmentävää malolaktista käymistä ei kuitenkaan aina toteuteta, kaikki riippuu viinin laadusta ja tyylistä.
-
Vuonna 1829 perustettu Bollinger on samppanjatalojen ehdotonta eliittiä. Saman omistajasuvun hallussa pysynyt viinitalo nousi nykyiseen loistoonsa todellisen samppanjapersoona Madame ”Lilly” Bollingerin siirryttyä sen johtoon vuonna 1941. Talon omassa omistuksessa on 163 hehtaaria viinitarhoja, mikä kattaa yli 60 % sen rypäletarpeista. Grand ja Premier Cru –tarhoilta tulee vähintään 80 % Special Cuvéen ja 100 % La Grande Annéen sekä R.D:n rypäleistä. Laadusta tinkimättömään tyyliin kuuluu, että kaikki viinit valmistetaan itse ja ”Vins sur lattes” –viinin eli toisen käymisen läpikäyneen viinin ostamisesta talo pidättäytyy täysin. Bollingerilla on vannoutuneet kannattajansa ja Bollinger onkin paitsi James Bondin, myös Britannian hovin virallinen samppanja! www.champagne-bollinger.com
-
Bonnet-Ponson on Chameryssa sijaitseva perheomisteinen talo, joka valmistaa samppanjaa jo kuudennessa polvessa. Grégoire Bonnet aloitti viininviljelyn vuonna 1862. Nykyiset kellarit on rakennettu toisen maailmansodan jälkeen, sillä alkuperäiset tuhoutuivat pommituksissa. Vuonna 1956 Grégoiren lapsenlapsenlapsi Andre Bonnet tapasi vaimonsa Monique Ponsonin ja he aloittivat tuotannon Bonnet Ponson – nimellä. Nykyään talolla on tarhoja 10,5 ha ja tuotannosta vastaa Thierry Bonnet sekä hänen poikansa Cyril. Viinitarhat sijaitsevat neljän kylän alueella; Chamery, Vrigny, Coulommes la Montagne ja Verzenay. Köynnösten keski-ikä on 30 vuotta, jotkin Pinot Noir palstat ovat jopa 70 vuotiaita. Vuonna 2013 talo siirtyi luonnonmukaiseen viljelyyn. www.champagne-bonnet-ponson.com
-
Champagne Bonvalet sai alkunsa villistä unelmasta: luoda samppanjatalo tyhjästä. Vuonna 2012 Guillaume Bonvalet valmisti ensimmäisen cuvéensa, ja kahden vuoden kärsivällisen odotuksen jälkeen ensimmäiset pullot Champagne Bonvalet Brut Suprêmea tulivat markkinoille. Vuosien saatossa Champagne Bonvalet on kasvanut, tuotantomäärät ovat lisääntyneet ja uusia tuotteita on syntynyt. Vuonna 2017 Guillaumen vaimo Pauline jätti kotimaansa Belgian ja liittyi mukaan seikkailuun. Nykyään pariskunta työskentelee Pierryssä tiiminsä kanssa kehittäen talon valikoimaa ja imagoa yhdistäen parhaan laadun viinien tunnusomaisen tyylin kanssa.
-
Vuonna 1868 perustettu samppanjatalo Canard-Duchêne sai alkunsa tynnyrintekijän pojan, Victor Canardin ja viininviljelijän tyttären, Léonie Duchênen rakkaustarinasta. Pariskunta perusti tilansa pieneen Ludesin kylään, Montagne de Reimsin alueelle, noin 15 km Reimsin kaupungista etelään. Ludesin ainutlaatuinen sijainti vehreiden metsäisten rinteiden ympäröimänä ja 70 miljoonaa vuotta kerrostuneen liitu- ja kalkkikiven, hiekan sekä saven muodostamassa maaperässä, on mahdollistanut kylän Premier Cru- statuksen. Montagne de Reimsin alue on tunnettu erityisesti soveltuvuudestaan Pinot Noir- lajikkeen viljelyyn. Palkitun kellarimestarin, Laurent Fédoun mukaan, kaikkia Canard-Duchêne- samppanjoita yhdistää myös niiden raikkaus, luonteikkuus ja tasapaino. Laurent Fédoun määrätietoinen ja laatuorientoitunut työ on nostanut Canard-Duchêne- samppanjat uuteen kukoistukseen niin Ranskassa kuin muuallakin maailmassa. Vuodesta 2003 asti Canard-Duchêne on ollut Thiénot´n perheen omistuksessa, kuuluen osana Alain Thiénot Groupiin. Canard-Duchêne kuuluu myös Grandes Marques de Champagne- järjestöön. https://www.canard-duchene.fr/en/
-
Vuonna 1811 Charles Gabriel De Cazanove . 24-vuotias nuori mies lasinvalmistajan perheestä, perusti oman samppanjatalon Avizeen, Côte des Blancsin sydämeen mutta se oli hänen poikansa Chalres Nicolas joka vaikutti eniten brändin kasvuun.Hän oli liikemies ja Epernayn piirin puutarhaseuran puheenjohtaja ja sovelsi kasvitieteellistä tietämystään filokseran torjuntaan ja teki Charles De Cazanovesta kunnioitettavan yrityksen. Nykyään Champagne Charles de Cazanove käyttää tehokkaita viininvalmistus- ja teknologisia laitteita ja valmistaa yli 3 miljoonaa pulloa vuodessa. Viiniytys tapahtuu enimmäkseen ruostumattomasta teräksestä valmistetuissa tynnyreissä, mutta tarvittaessa jotkut viinit viettävät aikaa tammessa saavuttaakseen tammitynnyreiden tarjoaman ihanan täyteyden. Viinit kypsyvät perinteisessä liitukivikellarissa. Charles de Cazanove talo sijaitsee Reimsin keskustassa jossa on kauppa ja museo joka auki vierailijoille.
-
Charles Heidsieck -samppanjatalon synty ajoittuu vuodelle 1851, jolloin nuori, vain 29-vuotias Charles Heidsieck irtaantui perheestään perustaakseen omaa nimeään kantavan samppanjatalon. Hänen haaveissaan oli tehdä samppanjaa, joka olisi aidosti ja hienostuneesti omintakeista. Charles Heidsieck oli suuri visionääri ja koska Euroopassa oli jo monta vahvaa samppanjataloa, päätti hän lähteä hankkimaan nimeä Amerikkaan. Amerikan valloitus onnistui yli odotusten ja pian Charles tunnettiinkin jo lempinimellään ”Champagne Charlie”. Nuori edelläkävijä oli markkinointitaitojensa lisäksi myös intohimoinen samppanjan ammattilainen ja hänen sekoitustaitonsa kasvattivat talon mainetta entisestään. Charles saavutti lopulta haaveensa ja nykyään talo tunnetaan yhtenä Champagnen palkituimpana. Talon ominaispiirteenä on pitkä kellarointi kalkkikellareissa (crayères) ja runsas reserve-viinien käyttö. Esimerkiksi vuosikerrattoman Charles Heidsieck Brut Réserven sekoitteesta jopa 40 prosenttia on keskimäärin kymmenen vuotta vanhoja, parhaimpien edellisten satovuosien reserve-viinejä. Käytäntö luo viiniin rauhalliset ja harmoniset kuplat, uskomattoman syvyyden ja hienostuneen täyteläisyyden. Charles Heidsieckin samppanjat ovat voittaneet lukuisia palkintoja ja se onkin yksi palkituimmista samppanjataloista. Sen kellarimestarit ovat edellisen 18 vuoden aikana voittaneet arvostetun ”Sparkling Winemaker of the Year” -palkinnon jopa 12 kertaa. Nykyisin talon kellarimestarina toimii vuonna 2023 pestissään aloittanut Elise Losfelt.
-
Château de Bligny on ainoa Château, joka nauttii Châteaun "tittelistä" Champagnen alueen viljelijänä. Château de Bligny on ainutlaatuinen Cotes des Barissa Blignyn kylässä sijaitseva tila, jolla on ennennäkemätön historia ja viininvalmistuksen perintö. Côte des Barin historiallinen symboli Château de Bligny on täydellinen esimerkki terroirin parantamisesta ihmisen taitojen ja kykyjen avulla. Ympäristön ja luonnon kunnioittaminen sekä jatkuva sitoutuminen kestävään kehitykseen on Château de Blignylle erityisen tärkeää ja v. 2021 tila saavuttikin HVE-sertifikaatin tason 3! (HVE = Haute Valeur Environnementale).
-
Champagne Collard-Picard perustettiin vuonna 1996, ja se perustuu Olivier Collardin ja Caroline Picardin perheiden kautta siirtyneeseen tietotaitoon. Maison Collard-Picardin osoite on 15 avenue de Champagne, Epernay, ja sitä ohjataan tinkimättömien laatustandardien mukaisesti. Maison Collard-Picard ammentaa erottuvan luonteensa kahden samppanjaperheen historiasta, jotka vuodesta 1889 lähtien ovat viljelleet kahta jaloa terroiria: Vallee de la Marne Collard Chardellen suvun toimesta ja Cote des Blancs (Le Mesnil-sur-Oger) Picard Gonet suvun toimesta. Olivier ja Caroline Collard-Picard ovat kumpikin suorittaneet viininviljelyn ja viininvalmistajan tutkinnot ja viljelevät nyt näitä sukujen 16 hehtaaria viinitarhoja. Et voi syntyä Champagne maakuntaan ilman, että tutustut viiniköynnöksiin. Maison Collard-Picardille tämä on levinnyt kahden vuosisadan aikana sukupolvelta toiselle. Se ilmaisee käsityöläisten esi-isien osaamista, jotka ovat kartoittaneet aidon intohimonsa suunnan tuottaa poikkeuksellista samppanjaa.
-
Eric de Sousa: “Ei riitä, että omistat suuren viinitarhan, sinun on kunnioitettava sitä ja annettava viiniköynnösten tuoda esiin maan parhaat puolet. Tähän pyrimme: tarjota samppanjoita, jotka luovat muistoja.” Champagne De Sousa on perheyritys neljännessä sukupolvessa. Nykyään tilan johdossa ovat vuosi sitten menehtyneen Eric De Sousan kolme lasta Charlotte, Julie ja Valentin. De Sousa omistaa 12 hehtaaria Avizessa, Côte de Blancissa, Champagnen sydämessä. Kaikki De Sousan palstat sijaitsevat Grand Cru-tarhoilla. Tuotanto on luomua, ja perhe juhlisti vuonna 2022 kymmenettä vuottaan myös biodynaamisen samppanjan valmistajana. Alkon vakiovalikoimissa on jo usean vuoden ollut saatavilla De Sousan Blanc de Blanc Grand Cru Reserve Brut-samppanja, ja myös joitakin upeita pieniä erikoiseriä on saapunut samppanjan ystävien riemuksi aina silloin tällöin.
-
Champagne Deutzin perustivat William Deutz ja Pierre-Hubert Geldermann Aÿn kaupungissa vuonna 1838. Deutz on erityisen tunnettu korkeasta laadustaan ja klassisesta tyylistään. Reilu kolmannes rypäleistä tulee talon omilta tarhoilta ja loput hankitaan läheisiltä sopimusviljelijöiltä. Deutzille rypäleitä toimittavien tarhojen échelle luokitus on yli 95 %, luku on yksi Champagnen korkeimmista.
-
Champagne Devaux on ollut osa samppanjan historiaa 1800-luvulta lähtien. Veljekset Jules ja Auguste Devaux perustivat talon Epernayssä vuonna 1846. Tämän jälkeen taloa on johtanut vuoron perään kolme leski rouvaa. Tämä ns. samppanja-leskien aikakausi kesti yli 100 vuotta aina vuodesta 1846 vuoteen 1951 saakka. Vuonna 1987 Devaux samppanja talo siirtyi kooperatiivi "Union Auboisen" haltuun. Vaikka Devuax on perustettu alun perin Eperneyhin sen sijaistee nykyisellään Côte-des-Barin alueella, aivan samppanjan eteläosassa. Tämä nousussa oleva ja kiehtova ala-alue tunnetaan sen kauniista vehreistä kukkuloista, moninaisesta maaperästä ja erinomaisesta ja omaleimaisesta Pinot Noiristaan. Devauxin Coeur du Bar samppanjat kuvastavat tämän kiehtovan alueen uniikkia maaperää ja tyyliä.
-
1600-luvulla eläneellä munkilla, Dom Pierre Pérignonilla, oli kunnianhimoinen tavoite valmistaa maailman parasta viiniä. Täydellisyyttä tavoitellessaan Dom Pérignon tuli kehittäneeksi olennaisia valmistustapoja, jotka loivat pohjan perinteiselle samppanjan valmistusmenetelmälle. Munkki Pérignonin lausahdus ”Come quickly, I’m tasting the stars!”, kuvastaa nerokkaasti makuelämystä, jonka saa kokea, kun lasi täytetään tällä legendaarisella samppanjalla. Dom Pérignonin ensimmäinen vuosikerta on vuodelta 1921 ja se tuli myyntiin vuonna 1936.
-
Domaine Alexandre Bonnet omistaa 47 ha viinitarhoja Les Riceyn kylää ympäröiviltä rinteiltä Champagnen alueen eteläisimmällä alueella, Côte de Barissa. Kaikki tarhat ovat HEV- sertifioituja (High Environmental Value), eikä kemiallisia torjunta-aineita ole käytetty tarhoilla vuosikymmeneen. AB:lle tärkein viljeltävä lajike on Pinot Noir, mutta he viljelevät myös Chardonnayta, sekä pieniä määriä vanhoja lajikkeita kuten Pinot Blanc, Pinot Gris, Arbane ja Petit Meslier. Viiniköynnösten keski-ikä on 30 vuotta. Alueen maaperä on Kimmeridgian kalkkikiveä, joka eroaa muiden Champagnen alueiden maaperästä. Alueen Pinot Noir samppanja on tyyliltään puhdas, hienostunut ja mineraalinen. Kellarimestarina vuoteen 2022 asti toimi CSWWC Lifetime Achievement Award- tunnustuksella palkittu Alain Pailley. Alainin kanssa vuosia työskennellyt Irvin Charpentier jatkoi pääkellarimestarina Alainin jäätyä eläkkeelle. Vuodesta 2021 asti Alexandre Bonnet on tuottanut kahta eri samppanjabrändiä; Alexandre Bonnet- samppanjat tuotetaan vain omien tarhojen rypäleistä. Ferdinand Bonnet- samppanjoissa käytetään myös sopimusviljelijöiden rypäleitä.
-
Vuonna 1152 rakennettujen kellareiden paikalle pieneen Urvillen kylään Champagneen perustettiin Drappierin samppanjatalo vuonna 1808. Seitsemännessä sukupolvessa toimiva, edelleen perheomisteinen Drappier on yksi arvostetuimmista samppanjatuottajista, ja heidän kellarinsa ovatkin Champagnen alueen vanhimpia ja kattavimpia. Drappierin kädenjälki alueen historiassa sijoittuu 1930-luvulle, kun Georges Collot istuttaa ensimmäisenä alueella Pinot Noir -lajiketta. Tästä lähtien hänet on tunnettu ”Father Pinot’na” ja Drappieria pidetäänkin alueellaan lajikkeen pioneerina. Muita talon erikoisuuksia ovat heidän poikkeuksellisen alhaiset sulfiittitasonsa sekä toimintaperiaatteet suurien pullokokojen tuottajana. http://www.champagne-drappier.com/en
-
Champagne Fallet Dartilla on 18 hehtaarin viinitarhat upeassa Marnen laaksossa, Charly-sur-Marnea ympäröivän viiden kylän alueella. Tänä päivänä tila on uuden sukupolven käsissä kun serkukset Adrien ja Paul jatkavat suvun perintöä. He haluavat pitää yllä esi-isiensä arvoja: omaperäisyyttä, laatua, innovatiivisuutta ja kunnioitusta samppanjan valmistukseen. Jokainen palsta vinifioidaan erikseen tankissa tai tammitynnyreissä ja viinit kypsyvät kellareissa vähintään kolme vuotta.
-
G.H. Martel on Vuonna 1869 Avenay Val d’Or kylässä Epernayn lähellä perustettu Samppanjatalo. G.H. Martel & Co groupilla on yli 200 hehtaaria omia viljelyjä ja se ostaa rypäleitä viljelijöiltä yli 800 hehtaarin alueelta. Yrityksellä on kolme perinteistä rypäleiden puristamoa ja 20 000 m2 kellareita. G.H. Martel & Co samppanjan persoonallinen maku ja hienostuneisuus perustuu Rapeneau-perheen taitoon, joka on siirtynyt isältä pojalle neljän sukupolven ajan.
-
Reimsissä Champagnen viininviljelyalueen sydämessä vuodesta 1827 lähtien sijaitseva Mumm Champagne House on kehittänyt huippuosaamista, intohimoa alueelleen ja innovaatioita perustamisestaan lähtien. Mumm on omistautunut tuottamaan poikkeuksellisia viinejä hienoimmasta samppanjaterroirista. Viinitarhatoiminnasta viininvalmistukseen, sekoittamiseen ja pullotukseen, talo jatkaa tiukan ja rohkean kunnioitetun käsityötaitonsa kehittämistä. Mumm -samppanjat ilmentävät Champagnen viininviljelyalueen koko rikkautta ja kahden vuosisadan asiantuntemusta poikkeuksellisten viinien luomisessa. Niille on ominaista niiden rakenne, monimutkaisuus ja tuoreus sekä Pinot Noirin hedelmäinen rikkaus, joka tekee Mumm-tyylistä ainutlaatuisen. Nämä cuvéet muuttavat maistelukokemuksen aidoksi elämäntavaksi.
-
Nicolas Chiquet aloitti viininviljelyn 1746 Dizyssa. Vuonna 1919 veljekset Fernand ja Gaston perustivat samppanjatalon Chiquet Brothers. Vuonna 1935 Gaston halusi luoda oman brändin ja näin syntyi Champagne Gaston Chiquet. 1950-luvulla Gaston ja hänen poikansa Claude laajensivat Aÿn ja Hautvillersin alueelle. Vuodesta 2003 lähtien Clauden pojat Antoine ja Nicolas ovat olleet vastuussa perheen tilasta. Tänä päivänä myös Antoinen tytär Marion on mukana talon toiminnassa. Tarhoja on yhteensä 23 ha Dizyn, Aÿn, Mareuil-sur-Aÿn ja Hautvillersin alueella. Köynnösten keski-ikä on 27 vuotta. Vuonna 2015 talolle myönnettiin HVE - (Haute Valeur Environnementale) ja VDC – (Viticulture Durable en Champagne) sertifikaatit osoituksena ympäristöystävällisestä otteesta viininviljelyyn. http://www.gastonchiquet.com
-
Paul Girardin ei tarvinnut aloittaa tyhjästä, kun hän perusti vaikuttavan viinitilansa Le Mesnil-sur-Ogeriin. Hänen molemmilla vanhemmillaan, Philippe Girardilla ja Dominique Bonnet'lla, oli merkittäviä viinitarhoja Côte des Blancsissa.12 hehtaarin tila, suurelta osin Grand Cru -kylissä, on lähtökohta, josta moni voi vain haaveilla. Viinitarhat muutettiin luonnonmukaiseen ja biodynaamiseen tuotantoon ja uusi huippumoderni viinitila rakennettiin. Nuoresta iästään huolimatta Paul Girardilla on selkeä visio viineistään. Hän leikkii erilaisten käymisastioiden kanssa inox-astioista amforoihin ja erityisesti tammitynnyreihin. Suuret, suhteellisen uudet 600 litran tynnyrit ovat saamassa entistä enemmän jalansijaa Girardin viininvalmistuksessa. Huolellisesti valmistetuilla, teknisesti täydellisillä, saumattomilla ja ilmeikkäillä samppanjoilla on helppo ennustaa Girard-Bonnetille huikea tulevaisuus.
-
1900-luvun alussa Charles Gonet meni naimisiin ja muutti Mesnil-sur-Oger kylään keskelle Champagnen aluetta, mistä hänen vaimonsa oli kotoisin. Charles perusti Cote de Blanc viinitarhat poikansa Jacquesin kanssa. Vuonna 1958, Jacques hankki yhdessä vaimonsa kanssa viinitarhoja myös Montgueux kylästä ja sen myötä viinitilan tuotanto kasvoi ja viinien laatu parani huomattavasti. Vuonna 1985 Charlesin lapsenlapsi, Vincent joka oli kasvanut viinitarhojen keskellä, siirsi yhdessä vaimonsa Davy Sulcovan kanssa shampanja talon toiminnot Champagnen pääkaupunkiin, Epernayhin. Siitä lähtien shampanja talo on tunnettu nimellä GONET SULCOVA. Vincent jatkoi viinien tekemistä ja markkinointia ja Davy puolestaan huolehti viinitarhoista. Tänä päivänä Gonet Sulcovan shampanja taloa vie eteenpäin jo 4. sukupolvi, Karla ja Yan-Alexandre. Gonet Sulcovalla on viinitarhoja 20 hehtaaria Cote de Blanc alueella (Le Mesnil-sur-Oger Grand Cru ja Oger Grand Cru), Montgueux ja Loches-sur-Ource. Viinitarhoista 80 % kasvaa Chardonney rypälettä ja loput 20 % Pinot Noir rypälettä. Gonet Sulcova shampanjat ovat hienostuneita, elegantteja viinejä joiden kanssa voi juhlistaa juhlapäiviä.
-
Gosset perustettiin vuonna 1584 Aÿ:n kaupunkiin ja on Champagnen alueen vanhin viinitalo. 16 sukupolvea on jatkanut Pierre Gosset’n työtä taidokkaan viininvalmistuksen ja perheen tietotaidon parissa. Nykyisin Champagne Gosset:n omistaa Renaud-Cointreau-perheyhtiö, joka on Jean-Pierre Cointreaun vision mukaisesti kehittänyt siitä kansainvälisesti arvostetun brändin. Gosset’n sanotaan olevan ”pienin suurista viinitaloista”. Hyvän menestyksen myötä samppanjatalo hankki vuonna 2009 Epernayn kaupungista historiallisen, kahden hehtaarin tilan, joka avattiin yleisölle heinäkuussa 2021. 1,7 kilometriä kellarikäytäviä on kaivettu kalkkikiviseen maaperään, minne mahtuu kypsymään noin 2,5 miljoonaa samppanjapulloa. Kaupassa Gosset:lle siirtynyt tila rakennuksineen on 1800-luvulta, minne pääsee vierailemaan ja nauttimaan kellarikierroksesta sekä samppanjamaistelusta ennakkovarauksella. Gosset:n samppanjan valmistukseen ei kuulu malolaktista käymistä, vaan samppanjoiden tyyli on raikas, vivahteikas ja mineraalinen. Tilan filosofia perustuu hyvin tehtyyn viiniin, johon syntyvät kuplat samppanjamenetelmän sivutuotteena. Gosset:n tyylin mukaisesti samppanja kypsyy hiivasakan päällä pullossa keskimääräistä pidempään. Gosset:n tyyli hurmaa viininystävät runsailla, tasapainoisilla ja moniulotteisilla samppanjoillaan, jotka sopivat niin aperitiiviksi kuin ruoan kanssa nautittavaksi.
-
Gratiot-Pilliére on perheyritys, joka on tuottanut viiniä 11:ssa sukupolvessa vuodesta 1657 lähtien. Talon historia sai alkunsa, kun suvin patriarkka, Louis Gratiot, aloitti viininviljelyn Marne-laakson rinteillä ja siitä lähtien tarhat ovat siirtyneet isältä pojalle. He ovat tuottaneet samppanjaa omalla nimellään vuodesta 1969 lähtien, kun Jean-Claude Gratiot meni naimisiin Françoise Pillièren kanssa, ja he yhdessä perustivat Champagne Gratiot-Pillièren. Viinitalo sijaitsee Champagnen alueen itäosassa, Charly sur Marnessa, noin tunnin matkan päässä Pariisista. Tänään taloa johtaa veljekset Olivier ja Sébastien Gratiot. He vastaavat itse kaikesta viinitarhoilla tehdystä työstä ja viinitarhoja viljellään mahdollisimman vähäisin toimenpitein ja ympäristöä sekä maaperää kunnioittaen, kestävän kehityksen periaatteita noudattaen. Tarhoilla viljellyistä rypäleistä 80% on Pinot Meunieriä, 15% Chardonnayta ja 5% Pinot Noiria. Vuosituotanto on n. 150 000 - 180 000 pulloa.
-
Richard ja Karine Fouquet viljelevät kahdeksaa hehtaaria viinitarhoja Cramantissa, Chouillyssa, Oiryssa ja Mardeuilissa.Osa rypäleistä myydään edelleen samppanjataloille. Luonteeltaan perfektionisti Richard tekee moitteetonta työtä sekä viinitarhoilla että kellarissa. Tyylikäs, kirkkaan hedelmäinen ja viimeistelty tyyli, jossa on kosolti raikkautta.
-
Artesaani viinintekijä neljännessä sukupolvessa Montagne de Reimsissä vuodesta 1890 lähtien. Palstoja on 36 neljässä eri kylässä joista 2 on Grand Cru luokiteltua, Verzany ja Verzy Tänä päivänä 7.75 ha tilaa johtaa Nicolas ja Marie -Noelle, joiden ainutlaatuinen filosofia viininviljelijöinä kunnioittaa luontoa, viljelyä ja maaperää sopusoinnussa kuun kierron mukaan jossa terroir antaa luonteen samppanjoille. Tarkka rypäleiden korjuuaika, pitkäkestoinen painovoimaa hyödynnetty juoksutus, ilman suodatusta, 9k kypsytys sakan päällä. Reserveviinit otetaan v 1968 perustetusta solera -tynnyreistä. www.champagne-henrietbazin.com
-
Henriot on Champagnen vanhin yhtäjaksoisesti saman perheen omistuksessa ollut perheyritys, jota Henriot'n perhe kaitsee jo kahdeksannessa sukupolvessa. Yritys kerää rypäleensä Montage de Reimsin ja Cote de Blancin arvostetuimmilta palstoilta. Henriot -samppanjoiden laadun takaavat huomattavasti normaalia pidempi kypsytys, runsas reserve-viinien käyttö ja vähäinen dosage. Henriot-samppanjoille on ominaista puhdaspiirteisyys ja raikkaus.
-
Beaufort on valmistanut viiniä 1500-luvulta lähtien ja siirtänyt ainutlaatuista osaamista sukupolvelta toiselle yhdistäen perinteitä ja nykyaikaa. Perhe muutti Champagnen alueelle vuonna 1599, jolloin esi-isämme Pierre Beaufort syntyi, hänestä tuli ensimmäinen pitkässä samppanjaviininvalmistajien joukossamme. Vuonna 1900 Marcellin Beaufort aloitti punaisten ja valkoisten "luonnollisten Bouzy-viiniensä" myynnin ja voitti mitaleja Epernayn ja Pariisin kilpailuissa vuosina 1904 ja 1907. Vuonna 1929 Marcellin aloitti samppanjan tuotannon poikansa Herbertin kanssa. Nykyään Herbertin poika, Henry Beaufort ja hänen poikansa Hugues ja Ludovic, samppanjanviljelijöiden 12. sukupolvi, työskentelevät yhdessä perheyrityksessä ja myyvät noin 130 000 pulloa vuodessa, joista 40 % viedään 16 eri maahan. Viinitarhoillemme on istutettu kaksi historiallista jaloa lajiketta: Pinot Noir ja Chardonnay. Grand Cru Cuvee shampanjat on valmistettu eksklusiivisessa pullossa, joka on saanut inspiraationsa siitä pullosta, jonka Marcellin loi samppanjoilleen. Champagne Herbert Beaufort Grand Cru -viinitarhat sijaitsevat Grande Montagne de Reimsin alueella Bouzyn, Ambonnayn, Tours-sur-Marnen ja Verzenayn kylissä. Premier Cru -viinitarhat ovat Mareuil-sur-Ayn ja Trepailin kylissä Grande Vallee de la Marnen ja Grande Montagne de Reimsin alueilla.
-
Ikoninen samppanjatalo Jacques Selosse sijaitsee Avizen Grand Cru-kylässä, Côte de Blancsin alueella. Talon omistaja ja viinintekijä Anselme Selosse sai talon haltuunsa isältään vuonna 1974. Anselme opiskeli ennen viinitarhuriksi ryhtymistään enologiaa Beaunessa ja syventyi erityisesti maaperän tutkimiseen. Selosse omistaa 7,5 hehtaaria viinitarhoja Grand Cru-luokitelluissa kylissä, Avize, Cramant, Oger, Le Mesnil, Aÿ, Ambonnay ja Premier Cru-kylässä Mareuil-sur-Aÿ. Viininviljelyn fokus on luonnonmukaisessa viljelyssä ja sadon ankarassa rajoittamisessa. Tavoitteena on viinillinen ja konsentroitunut tyyli. Selosse tekee samppanjaa kuten suurta Burgundin valkoviiniä.
-
La Chouette de Champillon on tarina autenttisesta käsityöstä ja rajat ylittävästä ystävyydestä. Vuodesta 2016 alkaen pöllösamppanjana tunnettu viini on perhetilaansa luotsaavan Laurent Autréaun ja Viinitien perustajan Toni Immasen yhteistyön tulos, joka on valloittanut paitsi suomalaisten, myös muiden pohjoismaalaisten samppanjanystävien sydämet. Suomen suosituimpana samppanjana tunnettu Blanc de Noirs on vuosien varrella saanut rinnalleen myös roseen ja pitkään kypsyneen Grand Cru -samppanjan.
-
Lanson on yksi maailman vanhimmista samppanjataloista ja yhä edelleen perheyritys. Sen historia alkaa vuodesta 1760 ja viinintekemisen perintö on kulkenut vuosisatojenajan sukupolvelta toiselle. Erityisen leiman talon samppanjoille antoi Victor Lanson 1970-luvulla, elvyttäessään perinteisen samppanjan valmistustyylin, johon ei kuulu malolaktinen käyminen. Malolaktisen käymisen osittainen välttämisen, runsaan reserve- viinien käytön sekä vähintään kolmen vuoden pullokypsytyksen ansiosta Lansonin samppanjat ovat poikkeuksellisen raikkaita ja vivahteikkaita. Toisaalta, Lansonin kellarimestarina vuodesta 2013 alkaen toiminut Hervé Dantan sanoo, ettei hyvä samppanja synny vain kellarissa: ”Viininteossa kaikki lähtee terveistä rypäleistä ja läsnäolosta tarhoilla. Haluan viettää mahdollisimman paljon aikaa köynnösten parissa niin kasvukauden kuin sadonkorjuunkin aikana”. Vaikka Dantan on tuonut kellariin myös tammitynnyrit, haluaa hän pitää kiinni Lansonin teräksisen raikkaasta tyylistä: ”Käytän tammea vain reserviviineihin. Se tuosamppanjoihimme moniulotteisuutta ja kermaista suutuntumaa, mutta ei muuta niiden raikkaan mineraalista, pirteän rapsakkaa olemusta. Perusviiniemme alkoholikäyminen tapahtuu yhä terästankeissa.” Pitkän historian omaava talo ei ole jäänyt paikalleen, vaan jatkaa edelleen kehittymistään. Tällä hetkellä Lanson panostaa erityisesti kestävään kehitykseen ja kannustaa myös kumppaneitaan ympäristöystävällisempään viininviljelyyn. www.lanson.com
-
Champagne Launois Père et Fils on perustettu vuonna 1872 ja on kahdeksan sukupolven jälkeen edelleen saman perheen sisarusten Séverinen ja Carolinen johdossa. Samppanjat valmistetaan pääosin Côte des Blancsin alueen Grand Cru -luokitellun Le Mesnil-sur-Ogerin huippulaatuisista Chardonnay-rypäleistä. Talon samppanjat korostavat selkeästi alkuperänsä terroir-piirteitä ja kauniit pullot erottuvat edukseen.
-
Champagne Laurent Lequart, Lequartin perheen viinitila sijaitsee Passy-Grignyssä Vallée de la Marnen laakson sydänmailla. Viinitilan johdossa on neljännen polven ahkera ja jatkuvaan kehitykseen uskova samppanjantekijä Laurent. Tämä samppanjatila tuottaa monimuotoisia, laadukkaita, raikkaita ja autenttisia samppanjoita kaikista samppanjarypäleistä, joista kaikki tulevat Lequartin omilta viinitarhoilta yhteensä reilun 10 hehtaarin alueilta. Eniten samppanjoita Laurent Lequart tekee laakson tunnusomaisesta rypäleestä Pinot Meunierista. Laurent Lequartin samppanjat ovat saanet useita kansainvälisiä palkintoja ja tunnustuksia.
-
Vuodesta 1848 viiniköynnöksiä viljelleen A. Bergèren perheen juuret ovat Fèrebriangesissa. A. Bergère-nimen ja brändin perusti Albert Bergère vuonna 1949. Hänen poikansa André jatkoi tilan kehittämistä uusien viljelmien perustamista jättäen tuleville sukupolville upean perustan laatuviinien tuottamiseen.nAndrén lapset Annaëllen ja Adrien jatkavat isänsä ja isoisänsä aloittamaa tarinaa, jota on vienyt eteenpäin intohimo terroiriin ja köynnösten viljelemiseen. Viininviljelijöiden viidennen sukupolven edustajana Adrien tuntee Petit Morin Valleyn maaperän, joka on hämmästyttävän rikas ja monimuotoinen. "Uskon, ettei mitään suurta tehdä ilman intohimoa, mitään suurta ei tehdä heittäytymättä täysin mukaan tarinaan. Me kaikki perimme eri tarinan, mutta meidän tehtävämme on jatkaa sitä ja kirjoittaa uusi sivu joka päivä. Palattuani kotiin perheeni tilalle vuonna 2014, olen saanut ottaa käyttöön kaiken oppimani viininvalmistuksen suhteen. Intohimoni on tuottaa laadukkaita rypäleitä ja valmistaa niistä parasta mahdollista samppanjaa.” – Adrien Bergère
-
Abelé on perustettu jo vuonna 1757, joka tekee siitä yhden vanhimmista samppanjataloista. Taloon kertyi ajan kuluessa merkittävää osaamista ja koko samppanjamenetelmää kehitettiin osaltaan myös Abelén kellareissa. Abelé on pieni samppanjatalo noin 300 000 pullon vuosimyynnillään, mutta se on varsin tunnettu Ranskassa. Sillä on kauniit, vanhat kellarit ja pitkäaikaisia sopimuksia viljelijöiden kanssa pääasiassa Montagne de Reimsin ja Côtes des Blancs’in alueilla. Iäkkäällä talolla on myös joukko merkittäviä asiakkaita kuten eurooppalaisia hoveja, monet lähetystöt, Élysée-palatsi, Ranskan senaatti ja UNESCO. Talon kellarimestari on Etienne Eteneau. Abelén samppanjat tuotetaan terästankeissa ja ne kaikki läpikäyvät malolaktisen käymisen. Talon tyyli on täyteläisen hedelmäinen, runsasmakuinen ja pitkä.
-
Alfred Gratienin samppanjatalo on tuottanut samppanjaa vuodesta 1864. Tarkasti valikoidut rypäleet, perinteiset tuotantomenetelmät, rajalliset tuotantomäärät ja kunnioitus maata kohtaan – näihin periaatteisiin ja tosiasiaan että Champagne Alfred Gratien on yksi viimeisistä ”käsityönä” samppanjaa tuottavista samppanjataloista perustuu talon samppanjan laadukkuus ja ainutlaatuisuus. Johdon sitoutuneisuus perustajansa Alfred Gratien periaatteiden noudattamiseen näkyy tuotannon jokaisella osa-alueella. Alfred Gratien-samppanjatalo ei käytä tuotannossaan lainkaan malolaktista käymistä. 62% rypäleistä tulee 1er Cru ja Grand Cru-tarhoilta. Ensimmäinen käyminen tapahtuu tammitynnyreissä. Nykyinen kellarimestari Nicolas Jaeger on viinintekijä neljännessä polvessa Alfred Gratienilla. Tunnettu ranskalainen viiniopas Le Guide Hachette des Vins on nimennyt Nicolas Jaegerin vuoden viinintekijäksi 2018 “Winemaker of the Year”.
-
Champagne André Clouet on arvostettu samppanjatalo, joka tunnetaan korkealaatuisten, boutiquetyylisten samppanjoiden valmistuksesta. 1700-luvun alkupuolella perustettu perheomisteinen tila sijaitsee Champagnen alueen sydämessä Bouzyssa. André Clouet'n samppanjat tunnetaan poikkeuksellisesta laadustaan. Ne valmistetaan usein rajoitetuissa erissä perinteisiä menetelmiä käyttäen ja pääasiassa Pinot Noir -rypäleistä, jotka kasvavat Bouzyn parhailla viinitarhoilla. Talon viinit ovat hienostuneita, kompleksisia ja erityisen luonteikkaita, heijastaen alueen maaperää. Talo tarjoaa valikoiman cuvéita, mukaan lukien vuosikerta- ja vuosikerrattomat samppanjat, joista jokainen ilmentää André Clouet'n tunnusomaista tyyliä ja erinomaisuutta. Grand Champagne 2024 -tapahtumassa pääset tutustumaan André Clouet’n laajaan valikoimaan upeita vuosikerrattomia samppanjoita sekä vuosikertaansa ilmentäviin Dream Vintage -cuvéisiin.
-
Vuonna 1955 joukko viininkasvattajia Mardeuilin kylässä, Champagnen sydämessä, yhdisti voimansa. Syntyi samppanja-osuuskunta, joka sai nimekseen Beaumont de Crayerès kylän kauneimman kukkkulan mukaan. Beaumont des Crayèresiin kuuluvat viiniköynnökset ovat juurtuneet tiukasti Epernayn rinteille, aivan Marnen laakson reunalle. Todellinen tilkkutäkki, joka muodostuu lukemattomista yksittäisistä viinitarhoista, joissa viljellään kolmea Champagnen rypäle-lajiketta 80 hehtaarin alueella. Mardeuilin kylä tunnetaan yhtenä parhaista alueista Meunier-rypäleen kasvattamiseen, ja tumma rypäle onkin Beaumont des Crayèresin tarhoja hallitseva lajike. Ympäristön kunnioittaminen ja halu välittää ainutlaatuista perintöä ovat Beaumont des Crayèresin viininviljelijöiden ohjaavia periaatteita ja syy siihen, miksi talo on sitoutunut vastuullisiin viljelytapoihin jo vuosia. Beaumont des Crayères työstää parhaillaan uusia standardeja kestävälle viininviljelylle Champagnessa. Beaumont des Crayeres on kerännyt monissa maissa arvostusta ja palkintoja laadukkaista samppanjoistaan ja saanut näin kansainvälistä näkyvyyttä.
-
Kolmannessa sukupolvessa toimiva Bernard Robertin samppanjatila sijaitsee Côte des Barin ala-alueella. Perhetilalla on hallussaan jopa 30 hehtaaria tarhoja, joista valmistetaan noin 100 000 pulloa vuodessa. Brut Réserve on tuottajan pääviini. Tuottajan kellarissa kypsyy tilan kokoon nähden komea pullorivistö, ja tila tunnetaankin erityisen pitkän pullokypsytysajan myötä upean runsaista samppanjoistaan. Tilan viineillä on ekologinen HVE-sertifikaatti.
-
Besserat de Bellefon, tai tuttavallisemmin ”BB” on ylpeä historiallisista ranskalaisista juuristaan. 1840-luvulla Edouard Besserat ryhtyi tuottamaan kuohujuomaa omalla nimellään. Hänen jälkeläisensä kehittivät toimintaa ja kun Edmond Besserat vuonna 1920 nai aristokraattisen taustan omaavan Yvonne de Méric de Bellefonin, Besserat de Bellefon- samppanjatalo oli syntynyt. BB:n pehmeä, hienostunut tyyli syntyi 1930 luvulla, jolloin kuuluisa pariisilaisravintola 'La Samaritaine de Luxe' lupasi tilata samppanjaa kymmenkertaisen määrän, mikäli se sopisi myös läpi aterian nautittavaksi, olisi luonteeltaan kevyehkö sekä silkkinen ja hienostunut. BB käytti valmistukseen crémant -viininvalmistusmenetelmää, jonka myötä heidän samppanjoissa on matalampi paine kuin samppanjoissa yleensä. Tämä tekee BB:n samppanjoista kermaisen pehmeitä ja helposti lähestyttäviä sopien niin aloitteleville kuluttajille kuin todellisille viiniharrastelijoille. BB:n kellarimestarina toimii Cédric Thiébault. www.besseratdebellefon.com
-
Samppanjatalo sijaitsee Mareuil-sur-Aÿn kylässä, Marne-joen pohjoisrannalla. Talon perustivat vuonna 1818 aviopari Nicolas Francois Billecart ja Elisabeth Salmon. Talo on edelleen pääosin Billecartin perheen omistuksessa ja sen johdossa jo seitsemäs sukupolvi (veljekset Antoine ja Francois Roland-Billecart). Billecart-Salmon tunnetaan teknisesti korkealaatuisena tuottajana, jonka Samppanjoille tunnusomaista on kuulas, puhdas hedelmäisyys ja mineraalinen raikkaus. Viinin happoja pehmentävää malolaktista käymistä ei kuitenkaan aina toteuteta, kaikki riippuu viinin laadusta ja tyylistä.
-
Vuonna 1829 perustettu Bollinger on samppanjatalojen ehdotonta eliittiä. Saman omistajasuvun hallussa pysynyt viinitalo nousi nykyiseen loistoonsa todellisen samppanjapersoona Madame ”Lilly” Bollingerin siirryttyä sen johtoon vuonna 1941. Talon omassa omistuksessa on 163 hehtaaria viinitarhoja, mikä kattaa yli 60 % sen rypäletarpeista. Grand ja Premier Cru –tarhoilta tulee vähintään 80 % Special Cuvéen ja 100 % La Grande Annéen sekä R.D:n rypäleistä. Laadusta tinkimättömään tyyliin kuuluu, että kaikki viinit valmistetaan itse ja ”Vins sur lattes” –viinin eli toisen käymisen läpikäyneen viinin ostamisesta talo pidättäytyy täysin. Bollingerilla on vannoutuneet kannattajansa ja Bollinger onkin paitsi James Bondin, myös Britannian hovin virallinen samppanja! www.champagne-bollinger.com
-
Bonnet-Ponson on Chameryssa sijaitseva perheomisteinen talo, joka valmistaa samppanjaa jo kuudennessa polvessa. Grégoire Bonnet aloitti viininviljelyn vuonna 1862. Nykyiset kellarit on rakennettu toisen maailmansodan jälkeen, sillä alkuperäiset tuhoutuivat pommituksissa. Vuonna 1956 Grégoiren lapsenlapsenlapsi Andre Bonnet tapasi vaimonsa Monique Ponsonin ja he aloittivat tuotannon Bonnet Ponson – nimellä. Nykyään talolla on tarhoja 10,5 ha ja tuotannosta vastaa Thierry Bonnet sekä hänen poikansa Cyril. Viinitarhat sijaitsevat neljän kylän alueella; Chamery, Vrigny, Coulommes la Montagne ja Verzenay. Köynnösten keski-ikä on 30 vuotta, jotkin Pinot Noir palstat ovat jopa 70 vuotiaita. Vuonna 2013 talo siirtyi luonnonmukaiseen viljelyyn. www.champagne-bonnet-ponson.com
-
Champagne Bonvalet sai alkunsa villistä unelmasta: luoda samppanjatalo tyhjästä. Vuonna 2012 Guillaume Bonvalet valmisti ensimmäisen cuvéensa, ja kahden vuoden kärsivällisen odotuksen jälkeen ensimmäiset pullot Champagne Bonvalet Brut Suprêmea tulivat markkinoille. Vuosien saatossa Champagne Bonvalet on kasvanut, tuotantomäärät ovat lisääntyneet ja uusia tuotteita on syntynyt. Vuonna 2017 Guillaumen vaimo Pauline jätti kotimaansa Belgian ja liittyi mukaan seikkailuun. Nykyään pariskunta työskentelee Pierryssä tiiminsä kanssa kehittäen talon valikoimaa ja imagoa yhdistäen parhaan laadun viinien tunnusomaisen tyylin kanssa.
-
Vuonna 1868 perustettu samppanjatalo Canard-Duchêne sai alkunsa tynnyrintekijän pojan, Victor Canardin ja viininviljelijän tyttären, Léonie Duchênen rakkaustarinasta. Pariskunta perusti tilansa pieneen Ludesin kylään, Montagne de Reimsin alueelle, noin 15 km Reimsin kaupungista etelään. Ludesin ainutlaatuinen sijainti vehreiden metsäisten rinteiden ympäröimänä ja 70 miljoonaa vuotta kerrostuneen liitu- ja kalkkikiven, hiekan sekä saven muodostamassa maaperässä, on mahdollistanut kylän Premier Cru- statuksen. Montagne de Reimsin alue on tunnettu erityisesti soveltuvuudestaan Pinot Noir- lajikkeen viljelyyn. Palkitun kellarimestarin, Laurent Fédoun mukaan, kaikkia Canard-Duchêne- samppanjoita yhdistää myös niiden raikkaus, luonteikkuus ja tasapaino. Laurent Fédoun määrätietoinen ja laatuorientoitunut työ on nostanut Canard-Duchêne- samppanjat uuteen kukoistukseen niin Ranskassa kuin muuallakin maailmassa. Vuodesta 2003 asti Canard-Duchêne on ollut Thiénot´n perheen omistuksessa, kuuluen osana Alain Thiénot Groupiin. Canard-Duchêne kuuluu myös Grandes Marques de Champagne- järjestöön. https://www.canard-duchene.fr/en/
-
Vuonna 1811 Charles Gabriel De Cazanove . 24-vuotias nuori mies lasinvalmistajan perheestä, perusti oman samppanjatalon Avizeen, Côte des Blancsin sydämeen mutta se oli hänen poikansa Chalres Nicolas joka vaikutti eniten brändin kasvuun.Hän oli liikemies ja Epernayn piirin puutarhaseuran puheenjohtaja ja sovelsi kasvitieteellistä tietämystään filokseran torjuntaan ja teki Charles De Cazanovesta kunnioitettavan yrityksen. Nykyään Champagne Charles de Cazanove käyttää tehokkaita viininvalmistus- ja teknologisia laitteita ja valmistaa yli 3 miljoonaa pulloa vuodessa. Viiniytys tapahtuu enimmäkseen ruostumattomasta teräksestä valmistetuissa tynnyreissä, mutta tarvittaessa jotkut viinit viettävät aikaa tammessa saavuttaakseen tammitynnyreiden tarjoaman ihanan täyteyden. Viinit kypsyvät perinteisessä liitukivikellarissa. Charles de Cazanove talo sijaitsee Reimsin keskustassa jossa on kauppa ja museo joka auki vierailijoille.
-
Charles Heidsieck -samppanjatalon synty ajoittuu vuodelle 1851, jolloin nuori, vain 29-vuotias Charles Heidsieck irtaantui perheestään perustaakseen omaa nimeään kantavan samppanjatalon. Hänen haaveissaan oli tehdä samppanjaa, joka olisi aidosti ja hienostuneesti omintakeista. Charles Heidsieck oli suuri visionääri ja koska Euroopassa oli jo monta vahvaa samppanjataloa, päätti hän lähteä hankkimaan nimeä Amerikkaan. Amerikan valloitus onnistui yli odotusten ja pian Charles tunnettiinkin jo lempinimellään ”Champagne Charlie”. Nuori edelläkävijä oli markkinointitaitojensa lisäksi myös intohimoinen samppanjan ammattilainen ja hänen sekoitustaitonsa kasvattivat talon mainetta entisestään. Charles saavutti lopulta haaveensa ja nykyään talo tunnetaan yhtenä Champagnen palkituimpana. Talon ominaispiirteenä on pitkä kellarointi kalkkikellareissa (crayères) ja runsas reserve-viinien käyttö. Esimerkiksi vuosikerrattoman Charles Heidsieck Brut Réserven sekoitteesta jopa 40 prosenttia on keskimäärin kymmenen vuotta vanhoja, parhaimpien edellisten satovuosien reserve-viinejä. Käytäntö luo viiniin rauhalliset ja harmoniset kuplat, uskomattoman syvyyden ja hienostuneen täyteläisyyden. Charles Heidsieckin samppanjat ovat voittaneet lukuisia palkintoja ja se onkin yksi palkituimmista samppanjataloista. Sen kellarimestarit ovat edellisen 18 vuoden aikana voittaneet arvostetun ”Sparkling Winemaker of the Year” -palkinnon jopa 12 kertaa. Nykyisin talon kellarimestarina toimii vuonna 2023 pestissään aloittanut Elise Losfelt.
-
Château de Bligny on ainoa Château, joka nauttii Châteaun "tittelistä" Champagnen alueen viljelijänä. Château de Bligny on ainutlaatuinen Cotes des Barissa Blignyn kylässä sijaitseva tila, jolla on ennennäkemätön historia ja viininvalmistuksen perintö. Côte des Barin historiallinen symboli Château de Bligny on täydellinen esimerkki terroirin parantamisesta ihmisen taitojen ja kykyjen avulla. Ympäristön ja luonnon kunnioittaminen sekä jatkuva sitoutuminen kestävään kehitykseen on Château de Blignylle erityisen tärkeää ja v. 2021 tila saavuttikin HVE-sertifikaatin tason 3! (HVE = Haute Valeur Environnementale).
-
Champagne Collard-Picard perustettiin vuonna 1996, ja se perustuu Olivier Collardin ja Caroline Picardin perheiden kautta siirtyneeseen tietotaitoon. Maison Collard-Picardin osoite on 15 avenue de Champagne, Epernay, ja sitä ohjataan tinkimättömien laatustandardien mukaisesti. Maison Collard-Picard ammentaa erottuvan luonteensa kahden samppanjaperheen historiasta, jotka vuodesta 1889 lähtien ovat viljelleet kahta jaloa terroiria: Vallee de la Marne Collard Chardellen suvun toimesta ja Cote des Blancs (Le Mesnil-sur-Oger) Picard Gonet suvun toimesta. Olivier ja Caroline Collard-Picard ovat kumpikin suorittaneet viininviljelyn ja viininvalmistajan tutkinnot ja viljelevät nyt näitä sukujen 16 hehtaaria viinitarhoja. Et voi syntyä Champagne maakuntaan ilman, että tutustut viiniköynnöksiin. Maison Collard-Picardille tämä on levinnyt kahden vuosisadan aikana sukupolvelta toiselle. Se ilmaisee käsityöläisten esi-isien osaamista, jotka ovat kartoittaneet aidon intohimonsa suunnan tuottaa poikkeuksellista samppanjaa.
-
Eric de Sousa: “Ei riitä, että omistat suuren viinitarhan, sinun on kunnioitettava sitä ja annettava viiniköynnösten tuoda esiin maan parhaat puolet. Tähän pyrimme: tarjota samppanjoita, jotka luovat muistoja.” Champagne De Sousa on perheyritys neljännessä sukupolvessa. Nykyään tilan johdossa ovat vuosi sitten menehtyneen Eric De Sousan kolme lasta Charlotte, Julie ja Valentin. De Sousa omistaa 12 hehtaaria Avizessa, Côte de Blancissa, Champagnen sydämessä. Kaikki De Sousan palstat sijaitsevat Grand Cru-tarhoilla. Tuotanto on luomua, ja perhe juhlisti vuonna 2022 kymmenettä vuottaan myös biodynaamisen samppanjan valmistajana. Alkon vakiovalikoimissa on jo usean vuoden ollut saatavilla De Sousan Blanc de Blanc Grand Cru Reserve Brut-samppanja, ja myös joitakin upeita pieniä erikoiseriä on saapunut samppanjan ystävien riemuksi aina silloin tällöin.
-
Champagne Deutzin perustivat William Deutz ja Pierre-Hubert Geldermann Aÿn kaupungissa vuonna 1838. Deutz on erityisen tunnettu korkeasta laadustaan ja klassisesta tyylistään. Reilu kolmannes rypäleistä tulee talon omilta tarhoilta ja loput hankitaan läheisiltä sopimusviljelijöiltä. Deutzille rypäleitä toimittavien tarhojen échelle luokitus on yli 95 %, luku on yksi Champagnen korkeimmista.
-
Champagne Devaux on ollut osa samppanjan historiaa 1800-luvulta lähtien. Veljekset Jules ja Auguste Devaux perustivat talon Epernayssä vuonna 1846. Tämän jälkeen taloa on johtanut vuoron perään kolme leski rouvaa. Tämä ns. samppanja-leskien aikakausi kesti yli 100 vuotta aina vuodesta 1846 vuoteen 1951 saakka. Vuonna 1987 Devaux samppanja talo siirtyi kooperatiivi "Union Auboisen" haltuun. Vaikka Devuax on perustettu alun perin Eperneyhin sen sijaistee nykyisellään Côte-des-Barin alueella, aivan samppanjan eteläosassa. Tämä nousussa oleva ja kiehtova ala-alue tunnetaan sen kauniista vehreistä kukkuloista, moninaisesta maaperästä ja erinomaisesta ja omaleimaisesta Pinot Noiristaan. Devauxin Coeur du Bar samppanjat kuvastavat tämän kiehtovan alueen uniikkia maaperää ja tyyliä.
-
1600-luvulla eläneellä munkilla, Dom Pierre Pérignonilla, oli kunnianhimoinen tavoite valmistaa maailman parasta viiniä. Täydellisyyttä tavoitellessaan Dom Pérignon tuli kehittäneeksi olennaisia valmistustapoja, jotka loivat pohjan perinteiselle samppanjan valmistusmenetelmälle. Munkki Pérignonin lausahdus ”Come quickly, I’m tasting the stars!”, kuvastaa nerokkaasti makuelämystä, jonka saa kokea, kun lasi täytetään tällä legendaarisella samppanjalla. Dom Pérignonin ensimmäinen vuosikerta on vuodelta 1921 ja se tuli myyntiin vuonna 1936.
-
Domaine Alexandre Bonnet omistaa 47 ha viinitarhoja Les Riceyn kylää ympäröiviltä rinteiltä Champagnen alueen eteläisimmällä alueella, Côte de Barissa. Kaikki tarhat ovat HEV- sertifioituja (High Environmental Value), eikä kemiallisia torjunta-aineita ole käytetty tarhoilla vuosikymmeneen. AB:lle tärkein viljeltävä lajike on Pinot Noir, mutta he viljelevät myös Chardonnayta, sekä pieniä määriä vanhoja lajikkeita kuten Pinot Blanc, Pinot Gris, Arbane ja Petit Meslier. Viiniköynnösten keski-ikä on 30 vuotta. Alueen maaperä on Kimmeridgian kalkkikiveä, joka eroaa muiden Champagnen alueiden maaperästä. Alueen Pinot Noir samppanja on tyyliltään puhdas, hienostunut ja mineraalinen. Kellarimestarina vuoteen 2022 asti toimi CSWWC Lifetime Achievement Award- tunnustuksella palkittu Alain Pailley. Alainin kanssa vuosia työskennellyt Irvin Charpentier jatkoi pääkellarimestarina Alainin jäätyä eläkkeelle. Vuodesta 2021 asti Alexandre Bonnet on tuottanut kahta eri samppanjabrändiä; Alexandre Bonnet- samppanjat tuotetaan vain omien tarhojen rypäleistä. Ferdinand Bonnet- samppanjoissa käytetään myös sopimusviljelijöiden rypäleitä.
-
Vuonna 1152 rakennettujen kellareiden paikalle pieneen Urvillen kylään Champagneen perustettiin Drappierin samppanjatalo vuonna 1808. Seitsemännessä sukupolvessa toimiva, edelleen perheomisteinen Drappier on yksi arvostetuimmista samppanjatuottajista, ja heidän kellarinsa ovatkin Champagnen alueen vanhimpia ja kattavimpia. Drappierin kädenjälki alueen historiassa sijoittuu 1930-luvulle, kun Georges Collot istuttaa ensimmäisenä alueella Pinot Noir -lajiketta. Tästä lähtien hänet on tunnettu ”Father Pinot’na” ja Drappieria pidetäänkin alueellaan lajikkeen pioneerina. Muita talon erikoisuuksia ovat heidän poikkeuksellisen alhaiset sulfiittitasonsa sekä toimintaperiaatteet suurien pullokokojen tuottajana. http://www.champagne-drappier.com/en
-
Champagne Fallet Dartilla on 18 hehtaarin viinitarhat upeassa Marnen laaksossa, Charly-sur-Marnea ympäröivän viiden kylän alueella. Tänä päivänä tila on uuden sukupolven käsissä kun serkukset Adrien ja Paul jatkavat suvun perintöä. He haluavat pitää yllä esi-isiensä arvoja: omaperäisyyttä, laatua, innovatiivisuutta ja kunnioitusta samppanjan valmistukseen. Jokainen palsta vinifioidaan erikseen tankissa tai tammitynnyreissä ja viinit kypsyvät kellareissa vähintään kolme vuotta.
-
G.H. Martel on Vuonna 1869 Avenay Val d’Or kylässä Epernayn lähellä perustettu Samppanjatalo. G.H. Martel & Co groupilla on yli 200 hehtaaria omia viljelyjä ja se ostaa rypäleitä viljelijöiltä yli 800 hehtaarin alueelta. Yrityksellä on kolme perinteistä rypäleiden puristamoa ja 20 000 m2 kellareita. G.H. Martel & Co samppanjan persoonallinen maku ja hienostuneisuus perustuu Rapeneau-perheen taitoon, joka on siirtynyt isältä pojalle neljän sukupolven ajan.
-
Reimsissä Champagnen viininviljelyalueen sydämessä vuodesta 1827 lähtien sijaitseva Mumm Champagne House on kehittänyt huippuosaamista, intohimoa alueelleen ja innovaatioita perustamisestaan lähtien. Mumm on omistautunut tuottamaan poikkeuksellisia viinejä hienoimmasta samppanjaterroirista. Viinitarhatoiminnasta viininvalmistukseen, sekoittamiseen ja pullotukseen, talo jatkaa tiukan ja rohkean kunnioitetun käsityötaitonsa kehittämistä. Mumm -samppanjat ilmentävät Champagnen viininviljelyalueen koko rikkautta ja kahden vuosisadan asiantuntemusta poikkeuksellisten viinien luomisessa. Niille on ominaista niiden rakenne, monimutkaisuus ja tuoreus sekä Pinot Noirin hedelmäinen rikkaus, joka tekee Mumm-tyylistä ainutlaatuisen. Nämä cuvéet muuttavat maistelukokemuksen aidoksi elämäntavaksi.
-
Nicolas Chiquet aloitti viininviljelyn 1746 Dizyssa. Vuonna 1919 veljekset Fernand ja Gaston perustivat samppanjatalon Chiquet Brothers. Vuonna 1935 Gaston halusi luoda oman brändin ja näin syntyi Champagne Gaston Chiquet. 1950-luvulla Gaston ja hänen poikansa Claude laajensivat Aÿn ja Hautvillersin alueelle. Vuodesta 2003 lähtien Clauden pojat Antoine ja Nicolas ovat olleet vastuussa perheen tilasta. Tänä päivänä myös Antoinen tytär Marion on mukana talon toiminnassa. Tarhoja on yhteensä 23 ha Dizyn, Aÿn, Mareuil-sur-Aÿn ja Hautvillersin alueella. Köynnösten keski-ikä on 27 vuotta. Vuonna 2015 talolle myönnettiin HVE - (Haute Valeur Environnementale) ja VDC – (Viticulture Durable en Champagne) sertifikaatit osoituksena ympäristöystävällisestä otteesta viininviljelyyn. http://www.gastonchiquet.com
-
Paul Girardin ei tarvinnut aloittaa tyhjästä, kun hän perusti vaikuttavan viinitilansa Le Mesnil-sur-Ogeriin. Hänen molemmilla vanhemmillaan, Philippe Girardilla ja Dominique Bonnet'lla, oli merkittäviä viinitarhoja Côte des Blancsissa.12 hehtaarin tila, suurelta osin Grand Cru -kylissä, on lähtökohta, josta moni voi vain haaveilla. Viinitarhat muutettiin luonnonmukaiseen ja biodynaamiseen tuotantoon ja uusi huippumoderni viinitila rakennettiin. Nuoresta iästään huolimatta Paul Girardilla on selkeä visio viineistään. Hän leikkii erilaisten käymisastioiden kanssa inox-astioista amforoihin ja erityisesti tammitynnyreihin. Suuret, suhteellisen uudet 600 litran tynnyrit ovat saamassa entistä enemmän jalansijaa Girardin viininvalmistuksessa. Huolellisesti valmistetuilla, teknisesti täydellisillä, saumattomilla ja ilmeikkäillä samppanjoilla on helppo ennustaa Girard-Bonnetille huikea tulevaisuus.
-
1900-luvun alussa Charles Gonet meni naimisiin ja muutti Mesnil-sur-Oger kylään keskelle Champagnen aluetta, mistä hänen vaimonsa oli kotoisin. Charles perusti Cote de Blanc viinitarhat poikansa Jacquesin kanssa. Vuonna 1958, Jacques hankki yhdessä vaimonsa kanssa viinitarhoja myös Montgueux kylästä ja sen myötä viinitilan tuotanto kasvoi ja viinien laatu parani huomattavasti. Vuonna 1985 Charlesin lapsenlapsi, Vincent joka oli kasvanut viinitarhojen keskellä, siirsi yhdessä vaimonsa Davy Sulcovan kanssa shampanja talon toiminnot Champagnen pääkaupunkiin, Epernayhin. Siitä lähtien shampanja talo on tunnettu nimellä GONET SULCOVA. Vincent jatkoi viinien tekemistä ja markkinointia ja Davy puolestaan huolehti viinitarhoista. Tänä päivänä Gonet Sulcovan shampanja taloa vie eteenpäin jo 4. sukupolvi, Karla ja Yan-Alexandre. Gonet Sulcovalla on viinitarhoja 20 hehtaaria Cote de Blanc alueella (Le Mesnil-sur-Oger Grand Cru ja Oger Grand Cru), Montgueux ja Loches-sur-Ource. Viinitarhoista 80 % kasvaa Chardonney rypälettä ja loput 20 % Pinot Noir rypälettä. Gonet Sulcova shampanjat ovat hienostuneita, elegantteja viinejä joiden kanssa voi juhlistaa juhlapäiviä.
-
Gosset perustettiin vuonna 1584 Aÿ:n kaupunkiin ja on Champagnen alueen vanhin viinitalo. 16 sukupolvea on jatkanut Pierre Gosset’n työtä taidokkaan viininvalmistuksen ja perheen tietotaidon parissa. Nykyisin Champagne Gosset:n omistaa Renaud-Cointreau-perheyhtiö, joka on Jean-Pierre Cointreaun vision mukaisesti kehittänyt siitä kansainvälisesti arvostetun brändin. Gosset’n sanotaan olevan ”pienin suurista viinitaloista”. Hyvän menestyksen myötä samppanjatalo hankki vuonna 2009 Epernayn kaupungista historiallisen, kahden hehtaarin tilan, joka avattiin yleisölle heinäkuussa 2021. 1,7 kilometriä kellarikäytäviä on kaivettu kalkkikiviseen maaperään, minne mahtuu kypsymään noin 2,5 miljoonaa samppanjapulloa. Kaupassa Gosset:lle siirtynyt tila rakennuksineen on 1800-luvulta, minne pääsee vierailemaan ja nauttimaan kellarikierroksesta sekä samppanjamaistelusta ennakkovarauksella. Gosset:n samppanjan valmistukseen ei kuulu malolaktista käymistä, vaan samppanjoiden tyyli on raikas, vivahteikas ja mineraalinen. Tilan filosofia perustuu hyvin tehtyyn viiniin, johon syntyvät kuplat samppanjamenetelmän sivutuotteena. Gosset:n tyylin mukaisesti samppanja kypsyy hiivasakan päällä pullossa keskimääräistä pidempään. Gosset:n tyyli hurmaa viininystävät runsailla, tasapainoisilla ja moniulotteisilla samppanjoillaan, jotka sopivat niin aperitiiviksi kuin ruoan kanssa nautittavaksi.
-
Gratiot-Pilliére on perheyritys, joka on tuottanut viiniä 11:ssa sukupolvessa vuodesta 1657 lähtien. Talon historia sai alkunsa, kun suvin patriarkka, Louis Gratiot, aloitti viininviljelyn Marne-laakson rinteillä ja siitä lähtien tarhat ovat siirtyneet isältä pojalle. He ovat tuottaneet samppanjaa omalla nimellään vuodesta 1969 lähtien, kun Jean-Claude Gratiot meni naimisiin Françoise Pillièren kanssa, ja he yhdessä perustivat Champagne Gratiot-Pillièren. Viinitalo sijaitsee Champagnen alueen itäosassa, Charly sur Marnessa, noin tunnin matkan päässä Pariisista. Tänään taloa johtaa veljekset Olivier ja Sébastien Gratiot. He vastaavat itse kaikesta viinitarhoilla tehdystä työstä ja viinitarhoja viljellään mahdollisimman vähäisin toimenpitein ja ympäristöä sekä maaperää kunnioittaen, kestävän kehityksen periaatteita noudattaen. Tarhoilla viljellyistä rypäleistä 80% on Pinot Meunieriä, 15% Chardonnayta ja 5% Pinot Noiria. Vuosituotanto on n. 150 000 - 180 000 pulloa.
-
Richard ja Karine Fouquet viljelevät kahdeksaa hehtaaria viinitarhoja Cramantissa, Chouillyssa, Oiryssa ja Mardeuilissa.Osa rypäleistä myydään edelleen samppanjataloille. Luonteeltaan perfektionisti Richard tekee moitteetonta työtä sekä viinitarhoilla että kellarissa. Tyylikäs, kirkkaan hedelmäinen ja viimeistelty tyyli, jossa on kosolti raikkautta.
-
Artesaani viinintekijä neljännessä sukupolvessa Montagne de Reimsissä vuodesta 1890 lähtien. Palstoja on 36 neljässä eri kylässä joista 2 on Grand Cru luokiteltua, Verzany ja Verzy Tänä päivänä 7.75 ha tilaa johtaa Nicolas ja Marie -Noelle, joiden ainutlaatuinen filosofia viininviljelijöinä kunnioittaa luontoa, viljelyä ja maaperää sopusoinnussa kuun kierron mukaan jossa terroir antaa luonteen samppanjoille. Tarkka rypäleiden korjuuaika, pitkäkestoinen painovoimaa hyödynnetty juoksutus, ilman suodatusta, 9k kypsytys sakan päällä. Reserveviinit otetaan v 1968 perustetusta solera -tynnyreistä. www.champagne-henrietbazin.com
-
Henriot on Champagnen vanhin yhtäjaksoisesti saman perheen omistuksessa ollut perheyritys, jota Henriot'n perhe kaitsee jo kahdeksannessa sukupolvessa. Yritys kerää rypäleensä Montage de Reimsin ja Cote de Blancin arvostetuimmilta palstoilta. Henriot -samppanjoiden laadun takaavat huomattavasti normaalia pidempi kypsytys, runsas reserve-viinien käyttö ja vähäinen dosage. Henriot-samppanjoille on ominaista puhdaspiirteisyys ja raikkaus.
-
Beaufort on valmistanut viiniä 1500-luvulta lähtien ja siirtänyt ainutlaatuista osaamista sukupolvelta toiselle yhdistäen perinteitä ja nykyaikaa. Perhe muutti Champagnen alueelle vuonna 1599, jolloin esi-isämme Pierre Beaufort syntyi, hänestä tuli ensimmäinen pitkässä samppanjaviininvalmistajien joukossamme. Vuonna 1900 Marcellin Beaufort aloitti punaisten ja valkoisten "luonnollisten Bouzy-viiniensä" myynnin ja voitti mitaleja Epernayn ja Pariisin kilpailuissa vuosina 1904 ja 1907. Vuonna 1929 Marcellin aloitti samppanjan tuotannon poikansa Herbertin kanssa. Nykyään Herbertin poika, Henry Beaufort ja hänen poikansa Hugues ja Ludovic, samppanjanviljelijöiden 12. sukupolvi, työskentelevät yhdessä perheyrityksessä ja myyvät noin 130 000 pulloa vuodessa, joista 40 % viedään 16 eri maahan. Viinitarhoillemme on istutettu kaksi historiallista jaloa lajiketta: Pinot Noir ja Chardonnay. Grand Cru Cuvee shampanjat on valmistettu eksklusiivisessa pullossa, joka on saanut inspiraationsa siitä pullosta, jonka Marcellin loi samppanjoilleen. Champagne Herbert Beaufort Grand Cru -viinitarhat sijaitsevat Grande Montagne de Reimsin alueella Bouzyn, Ambonnayn, Tours-sur-Marnen ja Verzenayn kylissä. Premier Cru -viinitarhat ovat Mareuil-sur-Ayn ja Trepailin kylissä Grande Vallee de la Marnen ja Grande Montagne de Reimsin alueilla.
-
Ikoninen samppanjatalo Jacques Selosse sijaitsee Avizen Grand Cru-kylässä, Côte de Blancsin alueella. Talon omistaja ja viinintekijä Anselme Selosse sai talon haltuunsa isältään vuonna 1974. Anselme opiskeli ennen viinitarhuriksi ryhtymistään enologiaa Beaunessa ja syventyi erityisesti maaperän tutkimiseen. Selosse omistaa 7,5 hehtaaria viinitarhoja Grand Cru-luokitelluissa kylissä, Avize, Cramant, Oger, Le Mesnil, Aÿ, Ambonnay ja Premier Cru-kylässä Mareuil-sur-Aÿ. Viininviljelyn fokus on luonnonmukaisessa viljelyssä ja sadon ankarassa rajoittamisessa. Tavoitteena on viinillinen ja konsentroitunut tyyli. Selosse tekee samppanjaa kuten suurta Burgundin valkoviiniä.
-
La Chouette de Champillon on tarina autenttisesta käsityöstä ja rajat ylittävästä ystävyydestä. Vuodesta 2016 alkaen pöllösamppanjana tunnettu viini on perhetilaansa luotsaavan Laurent Autréaun ja Viinitien perustajan Toni Immasen yhteistyön tulos, joka on valloittanut paitsi suomalaisten, myös muiden pohjoismaalaisten samppanjanystävien sydämet. Suomen suosituimpana samppanjana tunnettu Blanc de Noirs on vuosien varrella saanut rinnalleen myös roseen ja pitkään kypsyneen Grand Cru -samppanjan.
-
Lanson on yksi maailman vanhimmista samppanjataloista ja yhä edelleen perheyritys. Sen historia alkaa vuodesta 1760 ja viinintekemisen perintö on kulkenut vuosisatojenajan sukupolvelta toiselle. Erityisen leiman talon samppanjoille antoi Victor Lanson 1970-luvulla, elvyttäessään perinteisen samppanjan valmistustyylin, johon ei kuulu malolaktinen käyminen. Malolaktisen käymisen osittainen välttämisen, runsaan reserve- viinien käytön sekä vähintään kolmen vuoden pullokypsytyksen ansiosta Lansonin samppanjat ovat poikkeuksellisen raikkaita ja vivahteikkaita. Toisaalta, Lansonin kellarimestarina vuodesta 2013 alkaen toiminut Hervé Dantan sanoo, ettei hyvä samppanja synny vain kellarissa: ”Viininteossa kaikki lähtee terveistä rypäleistä ja läsnäolosta tarhoilla. Haluan viettää mahdollisimman paljon aikaa köynnösten parissa niin kasvukauden kuin sadonkorjuunkin aikana”. Vaikka Dantan on tuonut kellariin myös tammitynnyrit, haluaa hän pitää kiinni Lansonin teräksisen raikkaasta tyylistä: ”Käytän tammea vain reserviviineihin. Se tuosamppanjoihimme moniulotteisuutta ja kermaista suutuntumaa, mutta ei muuta niiden raikkaan mineraalista, pirteän rapsakkaa olemusta. Perusviiniemme alkoholikäyminen tapahtuu yhä terästankeissa.” Pitkän historian omaava talo ei ole jäänyt paikalleen, vaan jatkaa edelleen kehittymistään. Tällä hetkellä Lanson panostaa erityisesti kestävään kehitykseen ja kannustaa myös kumppaneitaan ympäristöystävällisempään viininviljelyyn. www.lanson.com
-
Champagne Launois Père et Fils on perustettu vuonna 1872 ja on kahdeksan sukupolven jälkeen edelleen saman perheen sisarusten Séverinen ja Carolinen johdossa. Samppanjat valmistetaan pääosin Côte des Blancsin alueen Grand Cru -luokitellun Le Mesnil-sur-Ogerin huippulaatuisista Chardonnay-rypäleistä. Talon samppanjat korostavat selkeästi alkuperänsä terroir-piirteitä ja kauniit pullot erottuvat edukseen.
-
Champagne Laurent Lequart, Lequartin perheen viinitila sijaitsee Passy-Grignyssä Vallée de la Marnen laakson sydänmailla. Viinitilan johdossa on neljännen polven ahkera ja jatkuvaan kehitykseen uskova samppanjantekijä Laurent. Tämä samppanjatila tuottaa monimuotoisia, laadukkaita, raikkaita ja autenttisia samppanjoita kaikista samppanjarypäleistä, joista kaikki tulevat Lequartin omilta viinitarhoilta yhteensä reilun 10 hehtaarin alueilta. Eniten samppanjoita Laurent Lequart tekee laakson tunnusomaisesta rypäleestä Pinot Meunierista. Laurent Lequartin samppanjat ovat saanet useita kansainvälisiä palkintoja ja tunnustuksia.